Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Grossmannova vila v Ostravě je uměleckým dílem

Text a foto v rubrice Fotogalerie, Z Ostravy

Honosná vila nazvaná podle svého původního majitele, ostravského stavitele Františka Grossmanna se stává lákadlem letošní turistické sezóny v Ostravě. Objekt postavený přesně před sto lety je už měsíc otevřen veřejnosti a lidé mají o návštěvu velký zájem.

Připravena je pro ně prohlídka s průvodcem, v níž za hodinu a půl projdou celý objekt od sklepa až po půdu a dozvědí se nejen o historii Grossmannovy vily, ale také příběh rodiny slavného stavitele a celé tehdejší fenomenálně se rozvíjející Ostravy.
Dům postavil významný ostravský stavitel a podnikatel František Grossmann, který jej užíval spolu se svou paní deset let. V době hospodářské krize se manželé dostali do neřešitelné finanční situace, kterou se rozhodli vyřešit dobrovolným odchodem ze světa. Dům pak prošel různými stavebními úpravami, od šedesátých let minulého století sloužil jako školka a postupně chřadl. Magistrát města Ostrava, jako současný vlastník, se po několika neúspěšných pokusech o prodej zchátralé vily rozhodl o její rekonstrukci a zpřístupnění veřejnosti.
Zatímco dobový nábytek se v podstatě nedochoval, jako zázrakem přežily artefakty, které byly nedílnou součástí objektu, jako například vitráže, keramické umělecké předměty nebo některé nástěnné obrazy. Další prvky (například tapety a podlahy) se podařilo vytvořit znovu, a to především podle starých fotografií. Některé detaily, které desítky let vila skrývala a dnes odhalila návštěvníkům, ukazuje fotogalerie.

Dům postavil podnikatel ve stavebnictví František Grossmann před sto lety jako své honosné sídlo. Grossmann, který pocházel z prostých poměrů a narodil se ve slezském Pustějově, chtěl i touto vilou ukázat, kam až to z malého Pustějova dotáhnul.

Pánský pokoj sloužil především k debatám mužských návštěv Františka Grossmanna. Mimo jiné zde ostravská honorace hrávala karty.

V tomto sále pořádal František Grossmann se svou paní malé kulturní pořady

Fasáda naštěstí unikla jakémukoliv pokusu o zateplení či jinou revitalizaci. Díky tomu se dochovaly její zdobné prvky.

Uměleckým dílem byla i koupelna, kterou manželé Grossmannovi ve vile užívali

Světla ve stylu Art Deco jsou nově vytvořené repliky. Původní se nedochovaly.

Světla ve stylu Art Deco jsou nově vytvořené repliky. Původní se nedochovaly.

Pýchou domu jsou dodnes vitrážová okna. Většina vitráží (jako například ta na snímku) kupodivu přežila změnu majitelů, přestavbu i dovádění dětí v mateřské škole. Některé jsou věrnou replikou vytvořenou v rámci rekonstrukce.

Medvěd na kouli, který hlídá honosné schodiště, je replikou vytvořenou podle fotografií. Původní byl z bronzu, dnešní je dřevěný.

Asi zázrakem přežil i tento nástěnný obraz nad vstupem pro hosty. Znázorňuje alegorii domu (na malbě znázorněn hradem), majitele stavení a pohostinnost, s níž zde návštěva může počítat.

Detail původní malby v zimní zahradě

Detaily, které mohou shlédnout návštěvníci Grossmannovy vily, která stojí už sto let v Ostravě, nedaleko dnešního krajského úřadu

Detaily, které mohou shlédnout návštěvníci Grossmannovy vily, která stojí už sto let v Ostravě, nedaleko dnešního krajského úřadu

Detaily, které mohou shlédnout návštěvníci Grossmannovy vily, která stojí už sto let v Ostravě, nedaleko dnešního krajského úřadu

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..