Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Ze slavné vily se stává turistický magnet Ostravy

Text a foto v rubrice Fejetony, Z Ostravy

Neuvěřitelně silný příběh vypráví dům, který stojí v Moravské Ostravě. Je to příběh jako vystřižený z filmu, který popisuje slávu a strasti města, země a celého světa před sto lety. Ale pojďme ten příběh vyprávět od počátku.
Vilu postavil v letech 1922 až 1924 významný ostravský stavitel a architekt té doby – František Grossmann. Rodák ze slezského Pustějova přetavil zisky ze svých významných staveb do podoby přepychového paláce, který už sto let stojí, vzkvétá, chátra a dnes už opět září nedaleko současného krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Grossmannova vila

Dnes je obklopen výstavbou z pozdějších let – kromě zmíněného „hejtmanství“ stojí okolo panelové domy, významný kulturní dům a bývalý židovský hřbitov. V době, kdy vila vznikala, se ale jednalo o okrajovou, a tedy klidnou, část Ostravy.
Grossmann vybudoval dům v duchu šlechtického sídla. Podnikatelé se tehdy chtěli rovnat šlechtě a ukázat se v patřičném světle. Honosné haly, masivní schodiště, velkorysá zimní zahrada je zkombinovaná s částí pro služky a kuchařky. „Servisní“ část domu má své vlastní schodiště, aby klid pana majitele a jeho návštěv nic nevyrušovalo. Velkolepý je systém vytápění domu horkým vzduchem, který se dal kombinovat dokonce s jistým druhem klimatizace, o což se staral chladný vzduch ze suterénu. Dům obklopuje zahrada s altánkem, sochami, bazénem, fontánou. Palác se čtyřmi patry a celkovou plochou tisíc metrů čtverečních tak představuje nejrozsáhlejší vilovou realizaci v Ostravě mezi světovými válkami. Stavbu ve stylu dekorativismu opěvoval už dobový tisk.
Vila byla dokončena přesně před sto lety a stala se vlastně svatebním darem Františka Grossmanna jeho ženě Otýlii, protože svatbu měli týden před kolaudací. Manželé si přepychu užívali necelých deset let. Světová hospodářská krize, která se nevyhnula ani podnikatelské činnosti stavitele Grossmanna, dohnala manžele k šílenému činu. Pod tlakem věřitelů nenašli jiné řešení, než to, že si vezmou život. V jedné z místností své ojedinělé vily si pustili plynové topení, které však záměrně nezapálili, takže svítiplyn vykonal dílo zkázy. František zemřel na místě, paní Otýlie byla převezena do nemocnice, tam se zotavila, ale po návratu v nestřeženém okamžiku odešla na půdu a tam se oběsila! Manželství bylo bezdětné, takže dům se dostal do majetku banky. Vila pak střídala majitele a sloužila různým účelům. V šedesátých letech zde byla mateřská škola, která chátrající dům opustila v roce 2005. Dnes jde o kulturní památku v majetku města Ostravy, které domu více než stomilionovou investicí vrátilo původní lesk.
Grossmannovu vilu lze navštívit a spolu s průvodci si vychutnat luxus a honor té doby. A prostřednictvím silného lidského příběhu o vzestupu a pádu si také uvědomit těžkosti, které tenkrát dolehly na celý svět. Vila se zcela jistě stane pro návštěvníky i obyvatele Ostravy lákadlem letošní turistické sezóny.

Původní okno s vitráží

Debata u dobové fotografie rodiny Grossmannových

Výzdoba mohutného schodiště

Jedna z mnoha vitráží v Grossmannově vile

Osvětlení v duchu seces

Jedna z reprezentativních místností vily

Interiér vily je dokonale zrekonstruován

Na této půdě si vzala život žena podnikatele Grossmanna

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..