Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

1

Přírodní park Hrabovjanka se probudil do jara

Text a foto v rubrice Aktuality, Fotogalerie, Z Hrabové

Ještě před pár lety to byla buš. Křovím a nálety zarostlý kus pozemku u garáží na okraji ostravského obvodu Hrabová. Navíc s hlubokým korytem potoka, takže si ten prales přímo říkal o to, aby se stal odkladištěm všeho, co doma dosloužilo. Léty ten kus země „úspěšně“, tedy neprostupně a neudržovaně zarůstal a tak se nezadržitelně stal takovým tím kusem země, který je už tak nějak odkázán k tomu, že tu nemůže být nic jiného než džungle. Byla to taková smutná, ostudná část Hrabové.

Když se dvě Janky, mladé obyvatelky místního sídlišťátka Šídlovec, před čtyřmi lety rozhodly, že z té hrůzy vytvoří místo pro setkávání lidí, opékání buřtů a hlavně prostor pro hry dětí, klepali si mnozí místní „domorodci“ na čelo. „K čemu to bude dobré, komu tím prospějete?,“ říkali. Přesto se z tehdejší ostudy, z místa, které se každý snažil nevidět, stalo místo pro potěchu kolemjdoucích. Z ostudy se zrodilo něco, čím se venkovský obvod Hrabová může naopak pochlubit.

Přírodní park Hrabovjanka v místě, kde ještě před lety byla nevzhledná buš

Dřevěný chodníček v Přírodním parku Hrabovjanka

Dnes je Přírodní park Hrabovjanka venkovním prostorem, kde vidíte maminky posedávat na lavičkách u přírodních prolézaček. O kus dál si parta opéká buřty a vedle se starší děti protahují v malém lanovém centru. Původní buš je vyčištěná, teď na jaře se díky tomu rozrostl medvědí česnek, který vytvořil typicky jarně vonící, svěže zelený koberec. Krmítka přilákala množství ptáků a v broukovištích nacházejí útočiště chrobáci a hmyzáci všeho druhu. Aby návštěvníci poznali, jaké druhy fauny a flóry tady mohou vidět, najdou zde několik informačních tabulí s obrázky ptáků, květin, dřevin i s ukázkami hornin. Ony dvě místní občanky, které lidé v Hrabové znají jako „Janky Hrabovjanky“, sehnaly dokonce mlýnské kolo a zakomponovaly ho do masivního dřevěného stojanu, aby připomínalo mlýn, který kousek odtud stával. V jednom místě vyrostl altán. Sloveso „vyrostl“ v minulé větě patří do tohoto sdělení doslova. Altán je totiž spleten z vrbového proutí. Unikátní živá stavba nabízí v parném létě příjemný stín.

Přírodní park využívá mnoho lidí z Hrabové, ale taky z nedaleké Hrabůvky, při svých procházkách k řece Ostravici. Hrabovjanka stmeluje partu lidí, kteří se pravidelně o tento kus dnes už příjemné zelené plochy starají. Zatím poslední brigáda se konala druhou dubnovou sobotu a nadšenci se rozhodli vyčistit potok, který léta sloužil jako odkladiště všeho možného. Ty největší hrůzy už sice hned při prvních úpravách opustily koryto potoka, ale přesto znovu a opět za několik hodin práce vytahali dobrovolníci další obří hromadu cihel a suti.

Brigáda se uskutečnila dopoledne, kdy vznikla přiložená fotogalerie. Tentýž den jsem projížděl kolem Hrabovjanky i odpoledne. Protože bylo krásné jarní počasí, seděly na lavičkách, na trávě, na dřevěných špalcích, desítky lidí. Jen hromada cihel, která čeká na odvoz, dávala tušit, že park prošel další důkladnou očistou.  Hrabovjanka se probudila do jara a otevřela opět svou náruč všem, kdo mají rádi přírodu.

I takto může vypadat krmítko pro ptáčky

Snad se vrbový altán zase zazelená

Tady si asi medvědi vysadili česnek. Jak jinak si vysvětlit, že tady vznikl koberec medvědího česneku?

Jedno z posezení v Hrabovjance

Jedno z mnoha obydlí místních opeřenců

Kdo chce posedět a opéct si buřta, je vítán. Pokud po sobě uklidí, pak dokonce vroucně vítán.

Nápaditá připomínka toho, že kousek odtud stával původní hrabovský vodní mlýn

Čištění potoka

Jedna z brigád, které se v tomto místě za pár let uskutečnily

Do potoka se hází binec dobře, hůře to jde potom z potoka ven…

Jeden komentář

  1. To je něco co musím navštívit!

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..