Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Chrám, kde jsou doma makakové

Text a foto v rubrice Z dálav

Monkey Forest neboli v překladu Opičí prales je jednou z atrakcí, za kterou míří turisté, když navštíví indonéský ostrov Bali. Byl by to v podstatě typický v džungli ukrytý chrámový komplex, jakých je na Bali nepočítaně. Jenže tento areál, když jej opustili mniši, objevily opice, makakové, a docela se jim zalíbilo mít střechu nad hlavou a tak tam normálně žijí.
Vodu si berou z pítka pro turisty. Ale s oblibou kradou pet lahve již zmíněným turistům. Jídlo, aspoň to, které neroste na stromě, také s radostí sobě vlastní odebírají turistům. Vždy se najde nějaký Evropan, který přes varovné cedulky vytáhne z batohu svačinu. To je zásadní chyby, protože „natotata“ přiskáče opice (zpravidla statný opičák) a je tak nepříjemná, že zoufalý turista raději dobrovolně svačinu odevzdá. Kdo neviděl, jak se může malý, milý opičák změnit v nepříjemnou útočící bestii, ten neuvěří.

Jeden si chce takhle v klidu dáchnout a furt tady cvakají s těmi podivnými černými krabičkami, co mají všichni pověšené na krku. Já chci spááááát.

„Šlohnou“ vám klidně i sluneční brýle, když je necháte volně pověšené na řídítkách motorky. I krádež krabičky marlborek, které pak rozsypávali po pěšině, jsem viděl. Jsou to prostě potvůrky hezké, ale pořád jsou to zvířátka, což občas někdo z turistů nechápe a pak se diví, že banán určený původně pro děti posloužil obyvatelům opičího chrámu. Ale pro toho, kdo se vydá do pralesa s rozumem (a foťákem), je to neopakovatelný zážitek. Opičky vás nechají nahlídnout do všech tajů svého života, takže jim nevadí, když fotíte opičího taťku rodu, jak si hodil „dvacet“ na chrámové výzdobě vytesané z kamene nebo mamku, jak krmí svá mláďata. A o tom, že opičí miminka jsou hezoulinká, o tom nemůže být žádná debata.

Opičí prales (na fotografii žádnou opičku nehledejte)

Opičí mamka s opičím dítětem

ještě, že tu tady kvůli turistům zavedli vodovod. Pít z potoka mne nikdy moc nebavilo.

Tak a teď se, malý, podívej, jak umím vystrašit turisty. To se časem taky naučíš.

Hele bacha, už jde zase nějaký Evropan. Určitě bude mít v batohu něco dobrého.

Chcete odjet od opičího pralesa s brýlemi na nose? Nenechávejte je bez dozoru ležet na motorce.

Prosím, nevíte někdo, jestli se ten list jí? Nemůžu si vzpomenout, co mne o něm učila mamina. Ale asi ho sežeru a zjistím to hned.

Makakice

Jedna z památek na dobu, kdy chrám sloužil původnímu účelu

 

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..