Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Dominantu Vítkova tvoří novogotický farní kostel

Text a foto v rubrice Moravskoslezský kraj, Tajemná místa a legendy

O tom, že by kostel ve Vítkově mohl stát na návrší nedaleko města, se uvažovalo už ve středověku. V kronice je však tento kopec označen pro tyto účely za nevhodné. Dnešní historikové se domnívají, že takto ve středověku vyhodnotili fakt, že kostel by byl oddělen od obydlené části města.
Jak se Vítkov rozrůstal, tento argument padl, protože návrší se stalo součástí města. Takže na začátku dvacátého století se stavělo přesně tam. Dnes je novogotický kostel Nanebevzetí Panny Marie dominantou Vítkova a skvěle zapadá do celkového pohledu na město.
Kostel se stavěl svépomocí a z darů. Například hrabě Camillo Razumovský daroval dřevo potřebné na stavbu, sedláci se zavázali přivážet materiál zdarma. Peníze spravoval spolek vedený starostou, pořizovaly se sbírky. Stavba vítkovského chrámu začala v roce 1905.

Zdi jsou z kamene a podle legendy je to kámen, který byl vykopán při hloubení základů. Ačkoliv je kostel na kopci, vytryskl při kopání základů tak silný pramen vody, že jej zedníci využívali po celou dobu stavby. Pramen nevysychal, takže voda je zachycována pod sakristií a odváděna od kostela kanalizací.
Raritou je stropní klenba, kterou vytvořila textilie namáčená v sádře a vytvarovaná do klenuté gotické podoby. Zatímco v jiných kostelích se po klenbách běžně chodí ke krovům či ke zvonům, tady se musel zřídit systém můstků, protože skořepinou by se kostelník propadl mezi věřící.
Stavba byla hotova v roce 1913, ale protože vypukla první světová vojna, nastaly velké starosti s vnitřním vybavením. Kostel byl vysvěcen těsně před koncem války v říjnu 1918. Světová válka však vstoupila do historie chrámu ještě jednou, tentokrát ta druhá. Při osvobození byl poškozen dělostřeleckou palbou, musel být opraven a znovu vysvěcen, protože sovětská armáda měla v chrámu ustájeny koně.

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..