Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Hrabovští hasiči uspořádali ples a roztančili 180 lidí

Text a foto v rubrice Fotogalerie, Z Hrabové

Vždy, když přijdu na nějaký hasičský ples, nemůžu vyhnat z hlavy některé scény z klasického Formanova filmu „Hoří, má panenko“.

Kupodivu, nikdy jsem za svého života nezažil, aby na hasičském bále někdo ukradl z tomboly tlačenku a ukryl se s ní pod stolem. A rvačky, které jsem kdy na venkovských zábavách zažil, se také nikdy neodehrála na plese hasičů. Zvláštní… Možná šli hasiči po natočení toho filmu do sebe nebo ten film ukazuje spíše společnost jako celek a ples hasičů posloužil jen jako mikrosvět dokumentující českou náturu…

Ve většině měst a vesnic sahají kořeny hasičů hodně hluboko. A k hasičům patří již zmíněné (a proto zřejmě Formanem pro film náležitě využité) i tradiční plesy, zábavy či tancovačky. Obec bez hasičského plesu je jako hrad bez věže, důl bez uhlí nebo rybník bez pořádného sumce.

V ostravském obvodu Hrabová sice v současnosti není žádný kulturní stánek, kde by se mohl důstojný ples uskutečnit, ale ani to neodradilo místní hasiče od toho, aby ples přece jen uspořádali. Hrabované se tak vydali do kulturního domu K-TRIO v sousední Hrabůvce a přestože tedy jeli auty, taxíky nebo veřejnou dopravou, zaplnili sál.

Na ples přišlo 180 tancechtivých návštěvníků, a to nejen ze samotné Hrabové, či z uvedené Hrabůvky, ale i z ostatních částí města, jako jsou Proskovice, Petřkovice, Polanka a další. Kapela (Old Times) hrála velmi dobře, předtančení (step v podání Daniely Roncové a Jana Krejčíře) bylo zajímavé , tombola byla bohatá a na rozdíl od zmíněného filmu „Hoří, má panenko“ nikdo z ní nic pod stolem nesnědl. Lidé nejen tančili, ale také čile konverzovali v předsálí. Guláš by famózní, řízek jakbysmet. Co více si od plesu přát?

Mimochodem, historie hrabovských hasičů sahá do července roku 1896 a kuriozitou je, že první zákrok nového spolku se uskutečnil krátce poté, již v srpnu. A úplná pikantérie je, že k požáru vyjeli shodou okolností přímo z venkovské zábavy, kterou pořádali. Bylo to v srpnu roku 1896 a hasiči slavili své založení. V nejlepší zábavě, prý kolem 11 hodiny večer, poprvé zazněl hlas hasičské trubky, protože v Hrabové vypukl požár. Přímo ze zábavy jeli novopečení hasiči k požáru stavení Jana Maluchy. Oheň tenkrát zničil dva domy, ale díky zásahu zbrusu nového sboru se nešířil dál.

Poslední ples se, chvála Bohu, obešel bez toho, aby někde v obci začalo hořet. Takže samá pozitiva: žádná rvačka, žádná ukradená tlačenka a ani žádný požár v domovské obci… Co víc si přát?

Zdroj údajů z historie hrabovského sboru je z oficiálního webu hasičů: www.hasici.hrabova.net

 

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..