Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Hasiči z Ostravy-Hrabové v odborném časopisu Alarm revue

Text a foto v rubrice Fotogalerie, Z Hrabové

Rozsáhlý článek o činnosti Sboru dobrovolných hasičů v Ostravě-Hrabové vyšel v exkluzivním magazínu, který se věnuje práci hasičů a záchranářů. Celostátní časopis se na třech stranách věnuje současností i historií hrabovských hasičů. Přinášíme zkrácenou verzi článku v Alarm revue:

Dobrovolní hasiči v ostravském obvodu Hrabová patří k nejstarším a zároveň dodnes nejaktivnějším spolkům v obci, která bývala samostatnou vesnicí na kraji Ostravy. O historii sboru a o tom, jak si tradic svých předků současní členové váží, svědčí například fakt, že v roce 2016 hasiči uspořádali důstojné oslavy 120 let své existence. Vrcholem oslav byl pompézní průvod hasičů a představitelů obecní samosprávy.

Z oslav 120. výročí založení sboru, které se uskutečnilo v roce 2016

Hasiči nechybí při žádné slavnostní či společenské události Hrabové. A sami se podílejí na mnoha akcích pro širokou veřejnost, kterými Hrabová v posledních letech žije jako málokterá podobně velká obec.

Oslavy sto let založení státu.

Poslední takovou společenskou záležitostí byla soutěž ve vaření kotlíkových gulášů na hřišti místního Sokola. Tým hasičů namaskovaný do gepardích kostýmů (týmy vařily v maskách zvířat) navařil dokonce dva kotle gulášů, protože některé týmy na poslední chvíli odřekly účast a už to vypadalo, že jídla pochybí. Vaření gulášů je v Hrabové velkou celodenní zábavou a letos na ni přišlo zhruba tisíc lidí, což na obec, která má přes tři a půl tisíc obyvatel, je opravdu úctyhodné.

Velkou zábavou jsou neckyády, které hasiči pořádají. Posádky podomácku vyrobených plavidel sjíždějí řeku Ostravici, která tvoří historickou hranici mezi Českými zeměmi a Slezskem a dnes mezi Hrabovou a Vratimovem. Oba břehy řeky lemují při neckyádě stovky diváků.

Neckyáda 2018
Neckyáda 2019

Velkou pozornost věnuje sbor výchově mladých hasičů.
„Neumíš? – naučíme tě.
Nemůžeš? – pomůžeme ti.
Nechceš? – nepotřebujeme tě,“

takové heslo razí směrem k mladým hasičům starosta Jaroslav Mintěl. Kluci a holky se „v hasiču“ učí topografii, zdravovědu, střelbu ze vzduchovky a mnoho dalších aktivit, které je spojují s přírodou a pohybem na čerstvém vzduchu. Asi jen málokterý spolek dokáže předávat zkušenosti starších těm mladším.

Zásahová jednotka

Hrabovští hasiči byli samozřejmě založeni kvůli ochraně majetku a zdraví, a to je pochopitelně stále jejich prioritou. Proto funguje zásahová jednotka, která je zařazena do kategorie JPO III. „V roce 2018 měla jednotka celkem 89 zásahů,“ říká Jaroslav Mintěl s tím, že největší událostí z poslední doby byl požár tříděného odpadu ve firmě v sousedním Vratimově ve dnech 27. a 28. dubna 2019. Zásahu se účastnilo celkem 17 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Ostravy, které se střídaly u požáru tříděného odpadu – papíru, lepenky, plastů a dalších materiálů. „Naše jednotka prováděla hašení, dálkovou dopravu vody, zajišťovala odběr vody na dvou místech a řídila dopravu. Po 14 hodinách se vrátila zpět na základnu,“ vypráví starosta hasičů Mintěl.

Fotografie z cvičení

Počátky sboru hrabovských hasičích:

Sbor byl založen v červenci 1896. Kuriozitou je, že první zákrok nového sboru se uskutečnil krátce poté, v srpnu téhož roku, kdy hasiči slavili své založení. V nejlepší zábavě, kolem 11 hodiny večerní, zazněl poprvé hlas hasičské trubky, a tak přímo ze zábavy jeli hasiči k požáru domku Jana Maluchy. Požár zničil sice celkem dva domy, ale díky zásahu se nešířil dál.

(Článek pro Alarm revue je upraven – především zkrácen – a doplněn fotografiemi, které se do tištěného vydání nevešly)

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..