Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Wrocław je městem, kde doslova zakopáváte o všehoschopné trpaslíky

Text a foto v rubrice Fotogalerie, Z nedaleké ciziny

Starobylé památky v centru polského města Wrocław jsou směsicí slohů a stylů a nezapřou vliv německý ani český. Ostatně původní název města Vratislav se pojí ke knížeti Vratislavovi a české pevnosti, která na této křižovatce obchodních cest stála před tisícovkou let.

Nejen za kostely, náměstími, uličkami, restauracemi s typickou polskou kuchyní a dalšími běžnými lákadly pro turisty, se ale má smysl do tohoto města vypravit. Čím dál více návštěvníků obdivuje zdejší kuriozitu, a to jsou malí bronzoví trpaslíci.

Vlezou doslova všude a velmi rychle se množí. Ještě v roce 2001 zde byl jeden trpaslík, dnes už se mluví o třech stovkách. Potkáte je na náměstích, před budovami, na ulicích. Tady sedí jeden na starobylé pumpě, tu se zase válí jeho kolega před vchodem do kostela. Dva jsou zřejmě hasiči toho malého trpasličího mikrosvěta a mají zrovna pohotovost, protože běží s hasičskou stříkačkou, bronzové vlasy a „fusiska“ za nimi jen vlajou… Další kolega nese žebřík… Že by fakt někde hořela sirka? Dva panáčci popíjejí vodku, láhev má skutečnou velikost, takže jeden trpaslík by ji neudržel, společně zvládají nalít si to štamprdle, která v jejich měřítku připomíná spíše vědro na vodu…

Fotí se s nimi děti i dospělí. Trpaslíci jsou pojem, dozvíte se o nich v každém průvodci. Existuje mapa města, podle níž skuteční lidi hledají kovové pidilidi.

Takže až budete příště přemýšlet, kam zajet třeba na vánoční trhy, Wrocław má něco navíc. Kromě všeho, co zažijete na běžném vánočním trhu, od lidské tlačenice až po domácí tlačenku, můžete ještě sem tam zakopnout o nějakého místního skřítka… Ale je s nimi fakt sranda!

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..