Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

1

Rudolfův alchymista Sedivoj získal za své služby zámek Kravaře

Text a foto v rubrice Moravskoslezský kraj, Tajemná místa a legendy

Shodou náhod lze přijít k čemukoliv. Michal Sedivoj, polský zchudlý šlechtic a alchymista na dvoře císaře Rudolfa II přišel náhodou k zámku v Kravařích. Císař Ferdinand II mu zámek v Kravařích věnoval a vyřešil tak dva problémy najednou – zbavil se dluhů, které vůči Sedivojovi Habsburkové za jeho služby měli, a našel nového pána pro kravařské panství, které předtím zkonfiskoval.

Zámek Kravaře na letecké fotografii

Tím začal rozkvět zámku do podoby, kterou známe dnes. Nepostaral se o něj samotný Sedivoj, ale manžel jeho dcery, která se provdala za braniborského šlechtice Jakuba Eichendorffa. Tento rod přivedl zámek do podoby, jakou známe dnes, až jej kvůli dluhům musel prodat.

Dnes patří zámek městu Kravaře a to v něm má své reprezentativní prostory, kterých s oblibou využívají mladé páry pro svatební obřady. Návštěvníci zámku obdivují dílo barokních architektů a historicky nejcennější je interiér zámecké kaple, která byla ušetřena požáru z roku 1937. Úchvatná je stropní výmalba kaple z roku 1730, která zachycuje nanebevzetí Panny Marie.

Kromě prohlídky zámku, které ukazuje život rodiny Eichendorffů, je zde také muzeum. Návštěvníci si v něm mohou udělat představu o tom, jak se žilo „běžným“ lidem v Kravařích a na Hlučínsku.

Zámek je obklopen překrásným parkem se stovkou druhů různých stromů a keřů. Dnes je v zámecké zahradě oblíbené golfové hřiště.

Zámek Kravaře
Pohled na zámek z parku
Zámek obklopuje krásný park

Jeden komentář

  1. Jako vždy je to dobře čtivé…
    tz

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..