Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

1

Návštěva Fulneku, perly barokní architektury

Text a foto v rubrice Aktuality, Fotogalerie, Moravskoslezský kraj

Perla barokní architektury, místo spojené s působením „učitele národů“ – J. A. Komenského, tedy městečko Fulnek, bylo cílem vlastivědného výletu výpravy z Ostravy-Hrabové. Za mrazivé únorové soboty se do Fulneku vypravili Hrabované, kteří mají rádi historii, ale hlavně vše, co se zachovalo do současnosti. Rádi se procházejí místy, která dýchají energií, rádi nahlídnou mimo oficiální průvodcovské trasy, tedy do míst, která bývají běžnému návštěvníkovi skryta za zamčenými dveřmi.

Fulnek – pohled z náměstí k zámku

Právě takovým místem jsou zákoutí města, které je vzdálené ani ne hodinu jízdy autem od Ostravy, města, kterým snad všichni Ostravané občas projíždějí, ale málokdo zde zastavil, aby se tudy prošel a pokochal zdejšími krásami. Přitom je toho mnoho, co se ve Fulneku dá vidět, o čem si vyprávět a kde vnímat historii. Kde jinde, než právě ve městě, které je spojeno s pobytem Jana Amose Komenského, muže, který právě z Fulneku prchal do exilu, lze cítit stopy minulých generací?

Ani celý víkend by nestačil na to poznat vše, co Fulnek návštěvníkům nabízí. Výprava z Hrabové pojala tento výlet jako první ochutnávku. Viděli jsme např. kostel svatého Josefa, který dnes slouží jako kulturní a společenské centrum. Dozvěděli jsme se o historii zdejšího kláštera. Obdivovali jsme kapli svatého Rocha a Šebestiána a dozvěděli se také o tom, k čemu sloužila Černá věž, tedy pozůstatek opevnění města z doby Třicetileté války.
Památník Jana Amose Komenského, spolu s místem, kde „učitel národů“ kázal, se opravuje. I tak je zážitek stát v místech, kudy Komenský chodil, kde učil své žáky přesně v duchu svého tvrzení, že nejlepší učebnou je příroda sama. A také místem, kde po Komenského odchodu byla spálena jeho knihovna, kterou zde musel zanechat.

Kostel Nejsvětější trojice


Zážitkem je prohlídka barokního skvostu, kostela Nejsvětější trojice. Chrám se bude opravovat, takže Hrabované byli na dlouhou dobu poslední výpravou, která se sem mohla podívat. Aniž jsme s tím počítali, stali jsme se na chvíli i svatebními hosty (koláčky i slivovička byly excelentní, děkujeme neznámým novomanželům…).
Výlet připravili hrabovští hasiči a redakce Hrabovských listů. Moc děkujeme skvělé průvodkyni Pavlíně Ambrosch, jejímu strýci Josefu Pavlíčkovi a Marii Valové, pozitivní energií doslova zářící průvodkyni z kostela sv. Josefa. Určitě se do Poodří, což je turistická oblast, kterou Pavlína „obhospodařuje“, brzy zase vypravíme. Je tady toho totiž ještě hodně k objevování…

Andělské město Fulnek
Místní Loreta
Kostel svatého Josefa
Interiér „svatého Josefa“
Jedna z mnoha barokních sochu, kterou ve Fulneku potkáte
Schody ke kostelu Nejsvětější trojice
Interiér kostela Nejsvětější trojice
Barokní skvost
Kaple svatého Rocha a Šebestiána
Hrabované ve Fulneku
Společné foto u kaple
Radnice

Jeden komentář

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..