Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Údolí mezi Lysou horou a Smrkem je tajemným místem Beskyd

Text a foto v rubrice Tajemná místa a legendy, Z kraje

Jen málokteré místo v Beskydech je opředeno tolika tajemstvími a zajímavosti, jako oblast v okolí obce Staré Hamry. V údolí sevřeném z jedné strany Lysou horou a ze strany druhé horou nazývanou Smrk, nad obcí Ostravice se na stejnojmenné řece rozevírá obří vodní nádrž Šance. Ještě před více než půl stoletím se však v místě zvaném Staré Hamry rozkládala vesnice. A v ní tepal život rolníků a kovohutníků, jak ostatně název „hamry“ napovídá.
Původní Staré Hamry tvořily desítky osad a samot nejen v údolí řeky, ale také na pasekách, v lesích a na hřebenech hor. Dodnes například známá turistická trasa po hřebeni Grúně vede největší osadou starých Starých Hamer…
Ale pojďme se vrátit zpět dolů, do údolí, k dřívějšímu korytu řeky. Dominantou je dodnes kamenný kostel svatého Jindřicha ze šedesátých let 19. století. Dříve stál na návrší nad vesnicí, rozhled odtud byl nejen na řeku, na domy, ale také na významnou železnici, která spojovala Ostravu, Frýdek-Místek, Ostravici, Staré Hamry a vedla až do sousední vesnice Bílá. Dnes (pokud je přehrada plná vody) je kostel jen několik výškových metrů nad hladinou vodní nádrže.

Kostel svatého Jindřicha ve Starých Hamrech.

Zátiší v interiéru kostela

Díky opravě hráze přehrady v posledních třech letech měli lidé jedinečnou možnost představit si, jak kdysi vesnice vypadala. Řeka Ostravice se na nějakou dobu vrátila zpět do svého původního koryta, v některých místech bylo možno vidět i bývalé mosty či základy některých domů. To vše v šedesátých letech dvacátého století zmizelo pod hladinou obrovského umělého jezera. Skončil pochopitelně i provoz železnice. Ta její část, která vedla podél řeky dál už mimo dnešní přehradu do již zmíněné Bílé, se v posledních letech změnila v oblíbenou cyklostezku…
Název přehrady, tedy Šance, se odvíjí od pevnosti ze sedmnáctého století, která chránila hranici do Uher. Těmto pevnostem se říkávalo šance. Kde přesně pevnost stála, se dnes neví. Jedna z verzí hovoří o tom, že mohla být na kopci zvaném Šance, který je dodnes nad přehradou na levém břehu řeky Ostravice. Podle druhé varianty stávala pevnůstka na soutoku řeky Ostravice a potoku Řečice a zbytky pevnosti zatopila voda přehrady.
Z bývalých Starých Hamer zbylo tedy jen torzo. Lidé z již zmíněných osad a polosamot neměli šanci udržet si původní způsob života do dnešních dnů. Stavení se postupně změnila a mění v rekreační chalupy nebo penziony. I přesto (nebo možná právě proto) si toto místo zachovalo mnoho tajemství a patří k nejvyhledávanějším v Beskydech. Lidé sem jezdí k památníku Maryčky Magdonové, kterou znají z teskné básně Petra Bezruče. A turisté a cyklisté obdivují přírodu jednoho z nejkrásnějších výstupů k Lysé hoře, která vede Masarykovým údolím podél divoké Řečice.

Pozůstatky bývalé vesnice byly vidět díky opravě hráze přehrady, kdy byly Šance vypuštěny

I tady stávalo jedno ze stavení bývalé vesnice

Při opravě hráze byla přehrada vypuštěna. Díky tomu byly vidět silnice i most, který před půl stoletím zaplavila voda nádrže Šance.

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..