Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

1

V Ostravě-Hrabové vařili guláš čerti i andělé, „Přemílek“ i Vochomůrka. Mat i Pat…

Text a foto v rubrice Aktuality, Z Hrabové

Kdybyste přemýšleli o tom, kde si nechat uvařit opravdu skvělý guláš, domluvte se s čerticemi z Ostravy-Hrabové. Ony tedy jen jako čertice vypadají, ve skutečnosti jsou to místní dobrovolné hasičky. Nicméně, když vaří kotlíkový guláš, vymění hasičské uniformy za čertí kožichy, místo sekyrek si pověsí k pasu pořádné čertí ocásky a místo přilby si nasadí rohy. Jak vidno, správný hasič musí umět nejen hasit, ale též pořádně přikládat – aspoň pod kotlem.

Právě čertice navařily guláš, který nejvíce chutnal na sobotním gulášfestu, který se odehrál na hřišti TJ Sokol. „Jsme prostě sehraný tým, guláš uvaříme z čehokoliv, ale nejraději máme pořádné hříšníky. Ti ale potřebují pořádně povařit, takže tentokrát jsme z časových důvodů zvolili hovězí zadní,“ komentuje čertí kotelník, pořádný Belzebub, při troše fantazie připomínající šéfa místních hasičů Jardu M.. Na hřišti se sešlo patnáct týmů, včetně jednoho zahraničního, čímž se přehlídka gulášů stala mezinárodním gastronomickým festivalem. Vařil i Mat a Pat, kteří dojeli z Hrabové na Šumpersku, tedy z míst, kde je gulášfest tradiční lidovou veselicí. Tým poskládal i Vochomůrka, jen nesehnal Křemílka, kterého tím pádem zastoupil Přemílek, který jako kdyby z oka vypadl místnímu občanu Přemkovi M.

Týmy byly převlečeny do kostýmů pohádkových bytostí, takže kromě již zmíněných čertů přiletěli také andělé. Dokonce svůj stánek rozložili spolu s čerty a vytvořili tak malé hrabovské nebe – peklo – ráj… Gulášfest se vydařil. A to teda fest!

Přemílek s Vochomůrkou

Čerti už telefonují s peklem. Asi už mají echo na dalšího místního hříšníka…

Guláš vařil i tým místních velocipedistů

Mat a Pat. To jsou ti uprostřed, vpravo, s tím minisalámem, je starosta Igor T., vlevo moderátor Mirek H….

Odborná porota nejvíce ocenila guláš ze sumce. Jeho hlava je na snímku. To je ta na stolku – v klobouku je hlava kuchaře Františka J.

Vítězný tým hrabovských čertích samiček… (to jsou ty v červeném)

Jeden komentář

  1. Skvělé počteníčko… zase jsem viděla tu skvělou atmosféru sobotního dne .. díky Péťo … 🙂

Vložte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.