Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Ostravice. Bystrá, tedy ostrá, řeka valící se z Beskyd

Text a foto v rubrice Fejetony, Z Ostravy

Kde je voda, tam je i život. K Hrabové, dnes součástí Ostravy, toto pravidlo platilo na sto procent. Hrabová byla vždy spojena s vodou – s rybníky a řekou. Řeka Ostravice dávala obživu, zavlažovala pole, tvořila také přirozenou hranici dvou zemí a díky sporům mezi knížetem těšínským a arcibiskupem olomouckým, respektive díky listinám, které tyto spory urovnaly, se o Hrabové píše už v roce 1297.
Ostravice se valila z hor a byla to dravá, bystrá řeka. Byla dokonce tak OSTRÁ, tedy prudká a chladná, že dala té řece i jméno: Ostravice. A to zase dalo jméno Ostravě, městu, kde se ona ostrá řeka vlévá pod kopcem jménem Landek do Odry, aby ta beskydská voda odplula až do Baltského moře.
Břehy Ostravice byly místem zrodu prvních náznaků rekreace. Dodnes existují fotografie z třicátých let minulého století, na nichž se místní omladina sluní sedíce na oblázcích, které tvořily břeh v okolí plovárny zvané stejně jako řeka.
Ostravice ale také uměla patřičně pozlobit.
Povodně postihovaly rovinatou obec pravidelně a lidé na ně byli už zvyklí. Dodnes může pozorný návštěvník vidět, že původní domy byly postaveny nad úrovní země, a to dokonce přesně podle toho, jak vzdáleny jsou od Ostravice a tedy jak velké nebezpečí záplav v tom místě hrozí. Ty blíže k řece mají podezdívku i metr vysokou. Lidé prostě věděli, že občas přijde velká voda, zatopí sklepy, ale domů se (dá-li Bůh) nedostane. Dnes už povodně nehrozí, koryto řeky je regulované a dravou vodu z Beskyd zadržuje přehrada Šance. Až na výjimky byla Hrabová ušetřena i nejhorší velké vodě v novodobé historii Moravy v roce 1997.


Dnes se do vod řeky a na její břehy vrátil opět život. Okolí Ostravice je místem pro odpočinek pro lidi nejen z Hrabové, ale i z okolí. Jezdí sem na brusle, cyklostezka vede podél řeky až „dolů“ do Bohumína nebo „nahoru“ do Beskyd. Můžete tady pozorovat racky, volavky, kačeny i labutě. Na horizontu se rýsuje Lysá hora, symbol hor, z nichž se ta řeka valí. A dnes jsou v Ostravici dokonce už zase i ryby.
Mimochodem, překonáním toku řeky jste opustili Moravu a jste právě ve Slezsku. Nebo naopak jste právě přišli ze Slezska na Moravu.

Kresby poskytla firma CBS – tvůrce Malovaných map

Hrabovské rybníky

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..