Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

1

Hrabová: dnes součást průmyslového města, dříve ves

Text a foto v rubrice Tajemná místa a legendy

Hrabová, přestože je dnes ostravským městským obvodem, si zachovává svůj venkovský až vesnický ráz. Místní lidé si to uvědomují a jsou na to i náležitě hrdi. Je příjemné mít se kde projít nebo projet na kole, vnímat řeku Ostravici a přitom pozorovat a poslouchat ptačí zpěv. A přitom být součástí třetího největšího města země.
Jedno z míst, kde původní ves můžete cítit dodnes a vnímat ji snad všemi smysly, je původní statek na jižním konci obce. Kolem se rozprostírají louky a pastviny s volně se pasoucími koňmi a skotem. Na jezdcích na koních skoro ani nepoznáte, jaké se píše století. A ržání hřebců už na mnoha místech průmyslové Ostravy taky neuslyšíte. A když jsme u těch smyslů – voní to tady jako u babičky na vsi…
Původní statky, panské dvory a rodinné grunty potkáte při procházkách Hrabovou hojně. Některé stojí přímo podél hlavní, tedy Paskovské ulice, silnice, která bývala hlavní „dopravní tepnou“ už před stovkami let. Jen po nich neproudila auta, ale koňské povozy mezi Ostravou a Paskovem. Zemědělská stavení dávají najevo, čím se živili zdejší lidé. Postupně se Hrabová měnila, a to především v důsledku průmyslové revoluce a díky tomu, že Ostrava a Vítkovice a s nimi i doly a hutě, byly blízko.

Poezie staré Hrabové

Poezie staré Hrabové

I přesto, že zemědělských stavení je zde více, právě Lyčkův statek, jak se dnes onen zemědělský dvůr na jižním konci Hrabové nazývá, je unikátní. Například proto, že je nejstarším statkem v Hrabové, který přečkal do dnešních dnů, a to dokonce včetně toho, že slouží k původnímu účelu, tedy k zemědělství. Je dokladem dávného osídlení a místem, které ovlivnilo další vývoj obce. Tady se doslova psaly dějiny Hrabové.
Projděte se dvorem, vnímejte starou žulovou dlažbu, která se už málokde dochovala, protože byla většinou zalita asfaltem. S velkou pravděpodobností potkáte někoho, kdo se vydá v sedle některého z ustájených koní na výpravu do okolí nebo vyzkouší své jezdecké umění na parkuru.
Vnímejte staré dobré časy jak již výše zmíněno: všemi smysly…

Lyčkův statek, podle toho, jak malíř překreslil dobovou fotografii

Volně se pasoucí koně, jak je zachytil fotoaparát...

Volně se pasoucí koně, jak je zachytil fotoaparát…

...a tatáž scéna, jak ji zachytil kreslíř.

…a tatáž scéna, jak ji zachytil kreslíř.

Kresby k tomuto článku dodala firma CBS – autor Malovaných map

Jeden komentář

  1. Joo, Hrabová, nad tebe přece jen není, jooo Hrabová, překrásná místa tu máš….tak, jak jsme se snažili zachytit naši vesničku v písni, tak vy jste výstižně popsal a doplnil kresbou a fotem. Děkujeme! Kéž by se zastavil čas a už to tady zůstalo aspoň tak, jak dnes.

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..