Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Jak si sehnat ženicha, aneb legendy z Prašivé

Text a foto v rubrice Fejetony, Tajemná místa a legendy

Mnoho legend, bájí a mýtů se váže k tužbám vdavekchtivých děvčat. Jedna taková se traduje v okolí Komorní Lhotky.
Na vrchu Prašivá stojí dřevěný kostel svatého Antonína Paduánského. V něm je obraz se svatým Antonínem, který původně zdobil kostel v Dobré. Možná proto se zrodila legenda, že dívka, která z Dobré, Vyšních Lhot či Dobratic dojde pěšky a boso (!) na Prašivou a pomodlí se u svatého Antoníčka, dozajista se v příštím roce provdá. Platilo to ovšem přesně 13. června, tedy v den svátku svatého Antonína.
Kdo ví, možná se tímto nenápadným opatřením zvyšovala návštěvnost poutí ke kostelu na Prašivé. Zřejmě už tenkrát rodiče řešili, jak přesvědčit děti, aby neseděly doma. Dnes vypnete slečince počítač, ale tenkrát? „Pojď s námi, Manko, Lojzičko, Lízo atd… , třeba cestou potkáš nějakého šikovného mládence,“ říkávaly jistě tehdejší maměnky. Proč to ale fungovalo jen, pokud šly holky boso? Kdoví, buď to bylo proto, aby si neošoupaly sváteční boty, které byly nepochybně drahé, nebo už tenkrát moc dobře věděli, jak je chůze naboso zdravá.
Trochu drsnější verze této pověsti praví, že vdavekchtivá dívčina se dočkala ženicha, pokud po holé zadnici sjela z Prašivé dolů do Dobratic. Prováděno opět v den svátku svatého Antonína a to tak, že po pouti. Tuto variantu bylo možno zkoušeti dokonce několikrát po sobě, což bylo ostatně doporučováno, účinek se tímto jen zvyšoval. Rekordmankou prý byla jistá dívčina z Dobratic, která už to viděla se svou svatbou tak černě, že dokázala takto sjet z hory, která rozhodně není žádný krtinec, sedmkrát za sebou. Legendy se nezmiňují o tom, že by tato metoda fungovala, ale určitě ano, protože jinak by se netradovala z generace na generaci…
Když tak o tom přemýšlím, nejjistější variantou byla kombinace obou pověr, tedy nejlepší bylo jít na pouť boso a pak sjet po holé zadnici dolů. Dnes je Prašivá oblíbeným místem výletníků, kteří odtud podnikají túry na další vrchol zvaný Kotař. Většina dnešních turistů, včetně mladých dívek, však chodí v trekingové obuvi a i cestu dolů absolvují chůzí po nohou a ne šoupáním pozadím po zemi… Nezbývá, než věřit, že dnes už zabírají i jiné způsoby seznámení se s mládencem.

 

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..