Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

2

Od kostela nad Ostravicí je výhled jako z letadla

Text a foto v rubrice Z kraje

Málokdo z těch stovek a tisíců turistů, kteří stoupají z Ostravice k vrcholu Lysé hory, donedávna tušil, že nad Ostravicí se hrdě tyčí monumentální kostel. Důvod byl prostý: on se totiž sice opravdu vypínal nad krajinou, zároveň jej však zarostly stromy a splynul s lesem. Byl neviditelný.

Dnes je dominantou obce. Lesáci vykáceli pás lesa a kostel je znovu na scéně. Jako, když v divadle zvednou oponu. Nasvícen odpoledním sluncem, na kulise hor, vypadá vskutku, jako kdyby se předváděl. Lidé, kteří přicházejí od vlakového nádraží a jdou jednou z nejznámějších tras na Lysou horu, nechápavě kroutí hlavou, jak to, že si kostela nikdy nevšimli.

Lepší místo pro stavbu kostela by člověka těžko hledal…

Stojí za to z hlavní trasy odbočit a přidat cestou k vrcholu hory pár stovek metrů navíc a jít se na kostel podívat. Kdybych hledal místo pro stavbu chrámu, nenašel bych lepší. Kostel Československé církve evangelické vystavěli na hraně strmého kopce. Když stojíte před svatostánkem, máte Ostravici nejen jako na příslovečné dlani, ale vidíte ji skoro jako z letadla. Nedivím se, že právě na tomto místě byl kostel v roce 1874 vysvěcen.

Luteránský kostel stojí dnes v obci Ostravice, ale v době svého vzniku tomu tak nebylo. Řeka Ostravice tvořila hranici mezi Moravou a Slezskem. Kostel se nachází na pravém břehu, tedy ve Slezsku. Nestál tudíž na Ostravici, ta končila právě tokem řeky. Až sem se naopak táhlo území Starých Hamer, vesnice, která ležela (a částečně stále leží) na slezském břehu, ovšem o pár kilometrů dál proti proudu řeky. Této části Starých Hamer se říkalo Hamrovice. Takže občas se o kostele mluví jako o evangelickém kostele v Hamrovicích.

Ostatně dávná hranice mezi Moravou a Slezskem protíná dnešní Ostravici přesně tak, jak se klikatí řeka stejného jména. Dnes se to připomíná i návštěvníkům této podhorské obce, protože na každém mostě přes řeku jsou smaltované tabulky s historickými znaky obou zemí, tedy Moravy a Slezska. Jako kdybyste překračovali skutečnou hranici dvou zemí.

Až půjdete příště k nejvyššímu vrcholu Moravskoslezských Beskyd od Ostravice, udělejte si čas na odbočku k tomuto kostelu. Toho, kdo nemá srdce z kamene, musí výhledy z tohoto místa oslovit. A času a těch pár kroků navíc nebude rozhodně litovat…

Výhledy od kostela

To jsou panoramata…

Hraniční řeka – vlevo je Morava, vpravo Slezsko

Ostrawica – granica, aneb tady je Slezsko

Ostrawica – granica, aneb jsme na Moravě

Jeden komentář

  1. To je ale překvapení! Taky jsme nevěděli! Děkujeme za odhalení.Mohl by to být příští cíl našeho cyklovýletu?

  2. Nu, objevovat se vyplácí – bohatneme tím my všichni. I ti, kdo si někdy nevšimneme, kolik nádhery je ještě v místech, která dobře známe. skryto. A proto děkujme každému, kdo nás na to takovou velmi milou formou upozorní.

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..