Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Jeskyně, v níž se uzdravil zraněný voják, je dnes poutním místem

Text a foto v rubrice Tajemná místa a legendy, Z kraje

Dnes je to místo, které turisté toulající se krajem Poodří, nemohou vynechat. Ve skále na břehu řeky Odry je poutní místo, které bývá obsypáno věřícími poutníky, stejně jako žíznícími a fotografujícími turisty a cyklisty. V puklině ve skále stojí Madona s dítětem. Skoro jako kdyby právě tady vznikal slavný obraz Leonarda da Vinci „Madona ve skalách“.

Legenda o tomto místě sahá až do sedmnáctého století, do období třicetileté války. Ten příběh je o vojákovi, který byl zraněn v jedné z bitev té drsné vojny. V jeskyni u řeky se schoval. Záchranou mu byl zdejší pramen studené vody a modlitby k panence Marii. Voják přežil a jeho uzdravení bylo považováno za zázrak a čin samotné Panny Marie.

Skály kolem Spálova.

Pak už stačilo, aby mlynář z nedalekého mlýna umístil na toto místo obraz bohorodičky a protože to měl do kostela daleko, chodil v neděli sem. Ke spálovské skále se přicházeli modlit další a další věřící a postupně se tak z míst kolem vodního pramene stalo poutní místo. Když pak Spálovští postavili v 18. století nový kostel, obraz ze skal údajně umístili v něm. Obrázek Panny Marie se však prý pokaždé vrátil na původní místo. Nepomohlo ani to, když kostel zamkli. Když se tak stalo potřetí, místní usoudili, že to tak má být a dále už obraz nechali ve skalách. Dnes už původní obraz u pramene nenajdete. V pozdějších dobách jej nahradila soška, která zde stojí dodnes.

Tajemství tohoto místa tím však nekončí. Například se traduje, že kamenná nádržka, v níž se hromadí voda ze zázračného pramene, je původní gotická křtitelnice ze starého spálovského kostela.

Jisté je, že dnes je toto místo oblíbeným místem turistů, trampů i věřících. A jedno z míst, z něhož vyzařuje atmosféra tajemna celého zdejšího kraje.

Panna Maria ve skalách.

Krajina ve Spálově.

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..