Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

5

Zlatá lípa u Guntramovic připomíná důležitou bitvu generála Laudona

Text a foto v rubrice Tajemná místa a legendy, Z kraje

Lípa, která roste u Guntramovic, je připomínkou bitvy, která v osmnáctém století rozhodla o dalším osudu Moravy. Hlavní roli v ní sehrál generálmajor rakouské armády Ernst Gideon von Laudon. Proto se lípě říká někdy také Laudonova.

Zlatá lípa je opředena legendami

V bitvě u Guntramovic šlo o hodně. Pruský král Bedřich II. vtrhl v roce 1758 na Moravu a obléhal už Olomouc. Docházely mu zásoby munice, potravin a také žold pro vojáky. Proto z Pruska vyjel k Olomouci zásobovací konvoj. Byl tak obrovský, že neexistovala možnost jej utajit. Proviant jel na 5000 vozech, doprovázelo ho 2500 kusů hovězího dobytka a délka konvoje byla 45 kilometrů. To vše střežilo přes deset tisíc pruských vojáků.

Konvoji se postavil do cesty Laudon, který s šesti tisícovkami vojáků zaútočil na Prušáky u Guntramovic, což je obec na hranici dnešního Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Bitva trvala pět hodin a Laudon musel ustoupit a počkat na posily, které vedl generálmajor Josef von Žiškovič (psáno i Šiškovič). Rozhodující boj se odehrál o dva dny později u Domašova, kde Žiškovič pruská vojska zastavil. Generál Laudon pak zaútočil z druhé strany a bylo dobojováno. Zničil konvoj, ukořistil proviant, včetně milionu pruských tolarů, které odeslal do Vídně. V okolí Budišova nad Budišovkou padlo na 600 rakouských a přes dva tisíce pruských vojáků.

Pruský konvoj k Olomouci nedojel, král Bedřich II. stáhl své vyhladovělé vojsko a Morava zůstala rakouská. Bitva u Guntramovic a Bohušova je považována za zlom v boji Pruska o Moravu. Ernst Gideon Laudon byl povýšen a stal se polním podmaršálkem.

Kaple smíření připomíná bitvu mezi pruskými a rakouskými vojsky

Lípa, která dodnes u Guntramovic roste, se nazývá Zlatá nebo taky Laudonova, a je opředena řadou pověstí, z kterých si lze vybrat. Jedna z nich říká, že vojáci potřebovali schovat svůj majetek, a tak zlato a peníze zakopávali v okolí lípy. Jiná legenda praví, že Laudon pod tímto stromem přečkal bouři, protože do lípy prý blesk nikdy neuhodí. Kdo ví, jak to tehdy bylo, každopádně podle jam v okolí lípy je vidět, že hledači pokladů věří v první variantu.

Když už budete u Zlaté lípy, zajděte ještě k vrcholu Červené hory, kde za druhé světové války Luftwaffe navádělo letadla a kde dnes sídlí meteorologická stanice.

Malebná je krajina v okolí Guntramovic

Malebná je krajina v okolí Guntramovic

Nedaleko Zlaté lípy najdete Červenou horu. Stojí na ní meteorologická stanice.

Nedaleko Zlaté lípy najdete Červenou horu. Stojí na ní meteorologická stanice.

Jeden komentář

  1. Čtivé, a dobrá práce s fakty a jnformacemi.

  2. Velmi zajímavé. Musel to být fakt masakr. Starouselíci z Budišova nad Budišovkou Díky za info.

  3. Asi 500 metru od Zlaté lípy je starý lom v němž najdete lávový suk cca 3 metry vysoký. Nepodařilo se ho pro velkou tvrdost odstřelit dynamitem. Doporučuji k němu dojít.

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..