Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Doma není nikdo prorokem. Ani architektem, jak vidno z příběhu Leopolda Bauera

Text a foto v rubrice Z kraje

Víte, kdo je tvůrcem známé, zajímavé a obdivované radnice v Krnově? Mnoho lidí se domnívá, že to nemůže být nikdo jiný, než zdejší rodák, architekt Leopold Bauer. Kdo jiný by měl stavět sídlo zdejšího úřadu, než muž, který se v Krnově narodil a stavěl významné stavby na Moravě, ve Slezsku i ve Vídni? Kdo jiný, než architekt a umělec, v jehož díle je vidět klasicismus, secesi i funkcionalismus může být tím, kdo ukázal své nadání doma, v Krnově.

Známá krnovská radnice, kterou nepostavil místní rodák Leopold Bauer

Nicméně, není tomu tak. Leopold Bauer, který se narodil v domě U bílého koníčka v Krnově v roce 1872, se sice o stavbu radnice ve svém rodném městě ucházel. Radní však nakonec dali přednost jinému projektu od méně známého architekta. Bauer tak svou srdeční stavbu, do které chtěl vtisknout to nejlepší ze své dosavadní tvorby, neuskutečnil.
Přitom je to jeden z nejslavnějších evropských architektů z přelomu 19. a 20. století. Vymyslel tvář obchodního domu Breda & Weinstein v Opavě, jeho dílem je velkolepá stavba Priessnitzova sanatoria v Lázních Jeseník – taková ta s nekonečným množstvím oblouků připomínající spíše barokní zámek, než léčebnu.
I přesto, že krnovský rodák Bauer nakonec místní radnici nestavěl, patří k nejvýznamnějším osobnostem města v podhůří Jeseníků. A jeho rodným městem se můžete projít díky naučné stezce, která Vás provede městem s neuvěřitelným množstvím zajímavých továrních vil, bývalých průmyslových objektů, stejně jako kolem církevních staveb, včetně synagogy, která jen zázrakem přežila do dnešních dní a je skvěle opravena.
Majestátně se tyčí věže kostela svatého Martina. A místní zámek, přestože je v centru města, je skoro neznámý. Jinými slovy – navštívit Krnov stojí za to. Budete mile překvapeni. A okolí města je přímo zaslíbené milovníkům výhledů – tolik rozhleden, jako tady, nikde jinde nepotkáte.
Krnov prostě voní historií a stojí za návštěvu.
Abych nezapomněl: architektem krnovské radnice nakonec byl Vídeňák Moritz Hinträger. Leopold Bauer se aspoň nemusel vídeňským kolegům omlouvat, když na začátku dvacátého století postavil ve Vídni monumentální palác Národní banky Rakouské…

Krnovská synagoga přežila jen zázrakem do dnešních dní

Kostel svatého Martina – klenot a pýcha Krnova. Vlevo na snímku Švédská zeď, pozůstatek opevnění z Třicetileté války

V Krnově najdete i zámek

Pohled na Krnov z vrchu Cvilín

I tento krásný a stále funkční most najdete v Krnově. Tabulka říká, že je z roku 1900

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..