Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Sotva roztaje sníh, v Sedlnicích znovu nasněží. Nasněží sněženky.

Text a foto v rubrice Z kraje

Je to zvláštní – sotva roztaje sníh, lidé, jako kdyby se jim po bílé pokrývce stýskalo, vyrážejí obdivovat louky sněženek. Sněženky se stávají cílem turistických výprav a vlastivědných výletů. Oblíbené jsou procházky kolem Polanky nad Odrou. Ves, jak název napovídá, se táhne podél Odry. Vlhko a stín v lužních lesích podél toku stále ještě divoké Odry tvoří dokonalé prostředí pro trsy sněženek. Ne, to nejsou trsy, to jsou celé koberce, nekonečné louky sněženek.

Poslové jara v Sedlnicích

Jedno z méně známých míst jsou Sedlnice. I tady se sněženky rozrůstají podél vodního toku, a to říčky Sedlnice, která se ostatně o pár kilometrů dál vlévá do Odry taky. Zdejší, tedy Sedlnické sněženky, jsou pojem, který najdete v turistických mapách a průvodcích. Od roku 1988 je to dokonce oficiální přírodní výtvor, o čemž rozhodlo plenární zasedání ONV (tedy okresního národního výboru) v Novém Jičíně v červnu uvedeného roku.

Sedlnice jsou malá, s prominutím, ničím jiným, než sněženkami, nezajímavá vesnice na Novojičínsku. Přitom sněženky tady rostou v zámeckém parku. Právě toto slovní spojení, tedy „zámecký park“ dává šanci, že by tady mohl stát i zámek. Opravdu tady zámek je, nicméně vypadá spíše jako větší sýpka na obilí (ovšem s okny a dveřmi) a k tomu ještě neudržovaná. Dovnitř se nedostanete, bydlí tady nájemníci. Zámek dokonce nenajdete ani na oficiálních webových stránkách obce v seznamu místních památek.

Nu, ale my jsme přijeli za sněženkami, a ty tady opravdu rostou a kvetou. Jak poznamenala jedna z místních žen, kterou jsme v zámecké parku potkali, ani to už ovšem není, co bývávalo. Sněženek prý ubývá, pokud se na podzim důkladně nepohrabe listí ze statných stromů, které opravdu vypadají, jako stromy opravdického zámeckého parku.

Pro milovníky přírody, kteří první pozdrav jara v podobě sněženek nestihnou, je tady jedna dobrá zpráva: hned po sněženkách začínají rozkvétat podél řek sasanky. A ty jsou mimochodem taky bílé… Takže by se dalo říci, jen co roztají sněženky, nasněží sasanky…

Zámecký park  kolem bývalého zámku Sedlnice.

V Sedlnicích nasněžilo.

 

 

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..