Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Letět balonem je jako projít se klidně po obloze

Text a foto v rubrice Fotogalerie

Je to k nevíře, ale lidé, kteří trpí závratěmi, nemají při letu balonem nejmenší problém. Ani ti, pro které je létání v běžných dopravních letounech hrůzostrašným zážitkem, nepociťují nepříjemné stavy, když brázdí oblohu v proutěném koši pod horkovzdušným balonem. Balonové létání je totiž taková pohodová procházka po obloze. Až na okamžiky, kdy je třeba přidat horký vzduch, což doprovází syčení z trysek, je v balonu klid. Cestovní rychlost je nízká a přesně taková, jaká je rychlost větru. Tady platí přísloví: „kudy vítr, tudy plášť“ tedy přesněji: „kudy vítr, tudy balon.“

Jedna z nejznámějších ostravských památek - Slezskoostravský hrad z ptačí perspektivy.

Jedna z nejznámějších ostravských památek – Slezskoostravský hrad z ptačí perspektivy.

 

letbalonem 205

Vzdušné plavidlo nad Paskovem.

balonynadostravou2010 205

Balon nad Jistebnickými rybníky.

Pilot přidává plyn a balon stoupá.

Pilot přidává plyn a balon stoupá.

Plujete si po obloze, pozorujete krajinu ubíhající pomalu pod sebou. Vše vypadá z nízko letícího vzdušného plavidla úplně jinak, než jak to vnímáme na pěší túře nebo z auta. Bavíte se tím, jak občas proplujete nad něčí zahradou a překvapíte nic netušící rodinku, která si třeba užívá klidné grilování za domem. Většinou i takto nečekaně navštívení lidé však mávají a zdraví vzduchoplavce, kteří prostě jen kráčí po obloze, kam je vítr zavane.

Tady ve výšce pár stovek metrů nad zemí, je totální klid. Ani okolní vzduch není slyšet, protože balon pluje po obloze přesně rychlostí větru, takže nic nesviští.

Balon letí tam, kam vane vítr. Vzdušné proudy nás vedly korytem řeky Ostravice.

Balon letí tam, kam vane vítr. Vzdušné proudy nás vedly korytem řeky Ostravice.

 

Kritickým okamžikem každého letu bývá přistání, protože pilot musí v krajině najít vhodnou louku nebo pole, kde balon prostě položí. Je až neuvěřitelné, jak je při takovém přistání poznat, jak je česká (moravská i slezská:-) ) krajina protkána dráty a sloupy elektrického vedení. Skončit jako netopýr a viset někde na drátech by nebyl zrovna slavný konec takové vzdušné výpravy.

Když pilot přidá plyn, vypadá balon jako obří lampion.

Když pilot přidá plyn, vypadá balon jako obří lampion.

Jednou, když jsme přistávali, předvedl pilot mistrovské dílo: „Jen tak šmrncnu košem o větve tamhleté břízy. To nás zbrzdí a pak půjdeme kolmo přímo k zemi,“ vysvětlil nám, pasažérům, co má v plánu, abychom se neděsili toho, že do stromu vjel omylem. Pak se stalo přesně, jak řekl. Naprosto měkce a čistě jsme dosedli na trávu hned vedle oné břízy.

A tak jsem se opět přesvědčil, že i přesto, že se přistává v krajině a ne někde na letišti, je pořád tento druh létání nejbezpečnějším způsobem dopravy.

Koš plný lidí.

Koš plný lidí.

Balon na obloze.

Balon na obloze.

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..