Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Turkov je místo, kde skokan a čolek žijí svorně. Skoro jak Bolek a Lolek

Text a foto v rubrice Z Ostravy

Jestli se pověstný Jožin z Bažin někde narodil, tak s největší pravděpodobností tady. Vzhledem k tomu, že podle Mládkovy písničky žere Jožin hlavně Pražáky a vystupuje z bažin, tak si myslím, že tady by se Jožinovi líbilo. Přírodní rezervace Turkov leží v místě, kde byste přírodní rezervaci čekali asi stejně, jako vodu na poušti nebo velblouda na ledovci. Turkov se rozkládá uvnitř průmyslové Ostravy, tam, kde by člověk čekal spíše komíny, hutě a zamořeno. Nic z toho však zde nemá místo. Právě naopak – žije zde kriticky ohrožený čolek a skokan zelený (ten první je taková srandovní ještěrka a ten druhý je žába, která skáče a je zelená).

Vynoří se nestvůra z jezera Loch Ness?

Turkov najdete mezi ostravskými obvody, které jsou známé jako Třebovice, Martinov a Poruba. Pro ty, kdo Ostravu znají, a přesto nevědí, kde Turkov hledat, mám jednu radu: při cestě z Poruby na Martinov je odbočka doprava směrem na Třebovice a tam přírodní rezervaci (a klid a mír) najdete. Orientačním bodem, který vás k místu dovede, je megaareál pidigaráží. Proč ale po Turkovu vůbec pátrat? Je to místo, které nemá obdoby. Území je trvale podmáčené a od toho se odvíjí nejen živočišná říše, která toto území obývá, tedy například již zmínění obojživelní kamarádi – skokan a čolek (to je skoro jako Bolek a Lolek, že?). Díky mokřinám zde roste řada chráněných, a také zajímavých, květin. Hnízdí tady desítky druhů ptáků, kteří nacházejí klid a obživu. Do toho staleté stromy, které tlejí a postupně se rozpadají v bažinách. No, jestli tady nežije již zmíněný Jožin z bažin, pak zcela určitě nějaká příbuzná nestvůry z jezera Loch Ness.

Takže procházka tady-tudy znamená pastvu pro duši, oči, uši, i nos. A kromě toho všeho, je tady klid a mír. Vůbec si nepřipadáte jako v průmyslovém městě. To zůstává hluboko za nepropustnou hranicí stromů a keřů.

Turkov je místem, kde tlejí staleté stromy.

Milovníci močálů si přijdou v Turkově na své. Třeba takový Jožin z bažin.

Je to kmen nebo číhající anakonda?

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..