Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Cyklovýlet ladnou Čeladnou, aneb vesnicí, která nemá náves, ale náměstí

Text a foto v rubrice Z kraje

Každá správná vesnice má náves. Bývá tam rybník, socha nějakého svatého mučedníka, nejčastěji to bývá svatý Florián nebo Jan Nepomucký. Nedaleko najdete s velkou mírou pravděpodobnosti kostelík. Čeladná je sice pořád ještě vesnicí, má však skutečné náměstí. Původně tady sice bývala také náves, ale dnes to tady vypadá, jako v centru malého města, takže je to klasické náměstí s kašnou (bez svatého mučedníka, zato s obrovským kamenem, o který se tříští proud vody). Najdete tady parkoviště, bytové domy, obchody. Nic, co by připomínalo podhorskou ves.

Kašna na náměstí v Čeladné.

Kašna na náměstí v Čeladné.

Čeladná je jedním z nejnavštěvovanějších míst této části Beskyd. Lidé sem prchají z ruchu průmyslové Ostravy. V posledních letech se stala „dobrou adresou“ pro lidi, kteří chtějí bydlet v horách a přitom na dohled od Ostravy.
Právě na zmíněném náměstí můžeme zahájit cyklistický okruh ladnou Čeladnou. Jednak se tady dá dobře zaparkovat a dokoupit zásoby na cestu. Okruh je jako stvořený pro krásný, pohodový cyklovýlet, který vede po málo frekventovaných cestách. Projedeme údolí mezi horami Smrk a Kněhyně.

Náměstí, teda přesněji náves, v Čeladné.

Náměstí, teda přesněji náves, v Čeladné.

Podél malebné říčky s ještě malebnějším jménem, tedy podél Čeladenky, projedete původní ves. Tady se dochovala ještě řada starých roubených chalup, které zatím neustoupily výstavbě nových moderních domů.
V místě, kde trasa začne odbočovat doleva od řeky do kopců, doporučuji malou odbočku k Cyrilce, tedy k roubené kapličce u pramene. Voda vyvěrá ze země pod horou Smrk a ve třicátých letech minulého století tady vznikla dřevěná stavba vyzdobená keramickou mozaikou, která připomíná příchod Cyrila a Metoděje na Moravu. Dřevěná kaple a zastřešení pramene vypadá, jako kdyby ji vytvořil architekt Dušan Jurkovič, ale je to jen „kopírování“ jeho stylu, Jurkovič Cyrilku nestavěl.
Když už budete tady, projděte lesíkem k říčce Čeladence. Právě tady vytvořila překrásnou peřej, jednu z nejhezčích v této části hor. Průzračná voda horské říčky tady skáče po kamenech a vyhloubila hlubokou tůň, kde můžeme pozorovat pstruhy.

Říčka Čeladenka vytvořila tuto malou a milou tůňku.

Říčka Čeladenka vytvořila tuto malou a milou tůňku.

Když se vrátíte pár stovek metrů zpátky, vyvede vás úzká silnička z Čeladné ven. Pojedete do kopce směrem k hoře Smrk, ale ta zůstane ještě hodně vysoko nad vámi. I tak se vám otevřou výhledy nejen na Čeladnou, ale i na okolní hory. Takže uvidíte pověstmi opředenou Kněhyni, v dálce Velký Javorník a masív Ondřejníku. Právě tady můžete nejlépe sledovat, jak původní venkovská stavení střídají moderní vily, mnohé od špičkových architektů.
U pohostinství Smrček stoupání končí a můžete si vychutnat ostrý sjezd klikatou cestou mezi chatovými osadami. V jednom místě se otevírají pohledy na druhou stranu hor, směrem k Ostravě a vidět je odtud Moravská brána, která se pak rozevírá dál a pokračuje do polských rovin. Sjezd vás dovede zpátky do ladné Čeladné. Můžete se zastavit u místní farmy a ochutnat zdejší domácí zmrzlinu. A pokochat se dalším výhledem na panorama Beskyd…

Cyrilka, tak se nazývá místo, kde lidé chodí pro vodu.

Cyrilka, tak se nazývá místo, kde lidé chodí pro vodu.

Říčka Čeladenka, která protéká Čeladnou.

Říčka Čeladenka, která protéká Čeladnou.

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..