Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Rybníky u Bartošovic jsou dalším důvodem, proč navštívit krásný kraj zvaný Poodří

Text a foto v rubrice Z kraje

V rákosí na břehu rybníka cosi hlasitě zašustilo. Zvuk vyplašeného zvířete směřoval rychle k vodní ploše. Tam se něco vnořilo přímo pod hladinu. Ne jako potápěč skákající z loďky, ale jako had, který zajede přímo pod hladinu. Asi vydra, napadlo mne, když jsem viděl tmavé tělo plout asi metr pod hladinou a s elegancí delfína a rychlostí štiky mizet. Zvíře (asi vydra) plulo do klidu a bezpečí Bartošovického rybníka.

Pak se ale stalo něco, s čím jsem nepočítal. Asi dvacet metrů od břehu se ta vydra vysunula z vody a rychlostí balistické mezikontinentální střely opouštějící jadernou ponorku se k nebi vznesl obrovský černý šíp. To už jsem tušil, že vydra to asi nebude. Metr nad hladinou rozevřel svá křídla mohutný kormorán a zmizel. Nikdy by mne nenapadlo, že je to tak skvělý potápěč…

Bartošovické rybníky.

Bartošovické rybníky.

Jez u vodního mlýna v Bartošovicích.

Jez u vodního mlýna v Bartošovicích.

Tento čerstvý zážitek se udál na břehu Bartošovického rybníka. Do této vesnice jezdí turisté hlavně proto, aby navštívili místní zámek a park s obřím platanem. Někdo, především rodiny s dětmi, zamíří do známé stanice pro ochranu živočichů, kde se specializují na záchranu orlů a jejich návrat do přírody.

Nicméně krajina kolem řeky Odry je protkána sítí rybníků. Dva významné rybníky se dají navštívit při prohlídce Bartošovic. Provede vás tudy Zámecká naučná stezka. Trasa prochází právě mezi oběma Bartošovickými rybníky – Dolním a Horním. Větší z nich, ten který se jmenuje Dolní, patří k největším rybníkům v Poodří.
Rybníky jsou chovné a výlovy patří k velkým podzimním atrakcím.

Bartošovický mlýn je ukryt v zeleni. Skoro to vypadá jako království ukryté v šípkovém keři.

Bartošovický mlýn je ukryt v zeleni. Skoro to vypadá jako království ukryté v šípkovém keři.

Najdete tady taky vodní mlýn. Ten původní tady vznikl už v patnáctém století, stavba, kterou můžete vidět na břehu Bartošovického rybníka, je ze století devatenáctého. Krásně opravena budova je ukryta za oponou vodomilných stromů a keřů.

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..