Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

1

Synagoga v Krnově vypadá jako v roce 1871

Text a foto v rubrice Z kraje

V podstatě je to zázrak, že zrovna v Krnově přečkala židovská synagoga nástup nacismu a dochovala se do dnešních dní. Za zázrakem stojí fakt, že místní Židé odstranili ze synagogy všechny symboly své víry a Němci potřebovali mít někde městskou tržnici. Zřídili ji tedy právě v budově židovského svatostánku.
Díky tomu synagoga přežila do dnešních dní a dokonce lze synagogu, postavenou v novorománském stylu a zařízenou ve stylu maurském, dodnes obdivovat. A to dokonce více, než kdy předtím – je nově opravena a vrátila se do původní podoby z roku 1871.

Krnovská synagoga.

Krnovská synagoga.

Návštěvník tady nachází všechny symboly židovské víry, obnoveny byly i hebrejské nápisy, které překryly malby. Při hledání původního interiéru se podařilo najít i varhany, které byly vyrobeny, jak jinak, než v místní světově známé firmě Rieger-Kloss. Právě zástupci této firmy je objevili v katolickém kostele v polském městečku Koszarawa. Nicméně návrat varhan do Krnova se nechystá, protože farnost v Polsku varhany v roce 1938 regulérně zakoupila.
Židovská synagoga spolu v Krnově spolu se židovským hřbitovem je tak připomínkou židovské obce na území města a celé této oblasti. Synagoga také slouží jako vyhlídka a turistům se tak rozšířila možnost podívat se na okolí Krnova z ptačí perspektivy.

Synagoga v Krnově je dnes skvěle opravena.

Synagoga v Krnově je dnes skvěle opravena.

Židovský hřbitov na okraji Krnova.

Židovský hřbitov na okraji Krnova.

Židovský hřbitov.

Židovský hřbitov.

Jeden komentář

  1. Je to zázrak, máš pravdu. I díky lidem, kteří se o ni starají – Petr Aharon Tesař se svou ženou Kamilou, Jiří Strnad, Jan Stejskal a mnoho dalších. Dík za osvětu

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..