Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Hrad Sovinec připomíná orlí (vlastně soví) hnízdo na skalnatém výběžku

Text a foto v rubrice Z kraje

Z okolních kopců vypadá hrad Sovinec jako orlí hnízdo. Vlastně přesněji řečeno, vzhledem k názvu hradu, jako soví hnízdo. V krajině usazen jako hříbek na palouku se uprostřed obrovské údolní pláně z ničeho nic objeví něco, co připomíná tajemný hrad v Karpatech. Nebo menší a méně honosný Karlštejn? Na kulise oblohy s dramatickými mraky se vypínají věže a obranné valy hradu. Je to jeden z nekrásnějších pohledů, jaké znám.

Hrad Sovinec vypadá jako orlí, tedy přesněji soví, hnízdo.

Hrad Sovinec vypadá jako orlí, tedy přesněji soví, hnízdo.

Hrad Sovinec je nejrozsáhlejším hradem v okolí a patří k největším hradům na Moravě vůbec. Rozkládá se na skalním ostrohu v chráněné oblasti Sovinecko. Není to jen starý a dnes už neživý hrad, právě naopak. Jistě, dnes už tady nepobývá vojenská posádka, ani Švédové, kteří Sovinec obsadili, ani francouzští důstojníci, kteří tady jako váleční zajatci pobývali za druhé světové války. Mimochodem, pro Francouze je Sovinec tak nějak osudový – už na konci osmnáctého století se Sovinec stal na jednu noc žalářem pro francouzského generála, markýze de La Fayette, který prchl z olomouckého vězení.
Dnes hrad ožívá „jen“ pro návštěvníky. Kromě mohutnosti a nápaditosti středověkých vojenských stratégů, tady můžete zažít rytířské souboje, výstavy, středověké jarmarky. Díky dobovým kulisám, tedy kamenným hradbám na nádvořích hradu dostává vše úžasnou atmosféru a jakýsi další rozměr.
Hrad je dokonalou ukázkou postupného opevňování šlechtických sídel tak, aby odolaly nepřátelským vojskům. To se sice Sovinci tak úplně nepodařilo, protože nakonec byl za třicetileté války přece jen dobyt švédskými vojsky, nicméně je jedním z nejlépe dochovaných hradů.

Oblaka nad Sovincem.

Oblaka nad Sovincem.

Nad Sovincem se schyluje k bouři.

Nad Sovincem se schyluje k bouři.

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..