Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Dřevěný kostel z Hrabové stojí v Mostech u Jablunkova

Text a foto v rubrice Aktuality, Fejetony

Při svých nedávných toulkách Těšínským Slezskem jsem zjistil, že dřevěný kostel z Ostravy-Hrabové stojí v Mostech u Jablunkova. Spolu s ním přes dvacet dalších dřevěných kostelů a dvacet kaplí z celých Beskyd.

Neděste se, nejde o stěhování církevních staveb. Ty původní jsou na svých místech. V Mostech u Jablunkova jsou modely a nutno dodat, že naprosto špičkové modely. Jejich tvůrcem je Jan Blizňák, který žije ve Frýdku-Místku a stavba modelů dřevěných kostelů je jeho velký koníček. O tom, jak si dává na této titěrné práci záležet, svědčí nejlépe fakt, že jeden kostel znamená jeden rok práce!

Pan Blizňák je dnes v důchodu a přes čtyřicet let pracoval v OKD, z toho většinu času pod zemí, kde rubal uhlí. A celý život po šichtě (bo v práci na to nebylo vidět a asi by mu to ani netrpěli) lepil modely. Jeho první model byla „Loď s piráty“. A poslední čtvrt století se zabývá perlami Beskyd a Valašska, za které považuje dřevěné kostely a kaple.

výstava kostelů 3 (1280x894)

V Mostech u Jablunkova v informačním centru, které mimochodem sídlí také v dřevěné budově, najdete kostely a kaple z Beskyd a Podbeskydí. Takže kromě toho v Hrabové tam jsou vystaveny například i kostely z obce Řepiště a také z vesnice Sedliště. A pak také ty, které stojí výše v horách, jako třeba kostel z Gruně nad Starými Hamry nebo svatostánek z Prašivé nad Vyšními Lhotami.

No, pro jistotu jsem cestou zpátky do Ostravy zkontrolovat, jestli jsou všechny kostely na svých místech a hlásím, že i hrabovský, řepišťský i sedlišťský jsem našel tam, kde vždycky. Takže v Mostech u Jablunkova jsou fakt modely. Ale řeknu vám, oddechl jsem si…

výstava kostelů 1 (1280x720)

Beskydské kaple.

Kostelíky na výstavě

Kostelíky na výstavě

Kostel v Sedlištích stojí na svém místě.

Kostel v Sedlištích stojí na svém místě.

I hrabovský kostelík jsem našel tam, jako vždycky.

I hrabovský kostelík jsem našel tam, jako vždycky.

 

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..