Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Kanihůra – rozhledna s půvabným jménem a kouzelnými rozhledy

Text a foto v rubrice Moravskoslezský kraj

Kolem Kanihůry projedou denně tisíce řidičů a mnozí přemýšlejí, jak se k ní vlastně dostat. Je totiž vidět z dálnice z Ostravy na Olomouc. Pár kilometrů od výjezdu z Ostravy ční vysoko nad obzor štíhlá vysoká věž. Kdo k ní chce zajet, najde ji v polích u Bílova, což je vesnice vedle Bílovce.

Návrší u obce Bílov není sice žádnou strmou horou, díky okolní rovinaté krajině je ale i odtud jeden z nejlepších rozhledů nejen na Poodří, ale především na celé Beskydy. Tím, že si rozhledna nechává od těchto hor mírní odstup, vidíte tady opravdu celé pohoří jak se říká jako na dlani: vlevo Velká Čantoryje, před vámi Lysá hora, úplně vpravo Hostýn (to už Beskydy přešly v Hostýnské hory).

Směrem k Ostravě je jasně vidět halda Ema, štramberská Trúba se tyčí jako zapomenutý minaret nějaké muslimské mešity. Ani typická homole nad Starým Jičínem se v krajině nezapře.

Návrší, či spíše planina, nad Bílovem se vskutku jmenuje poeticky Kanihůra a už v minulosti tady bývala dřevěná rozhledna. Dnešní, kovová věž je vysoká přes 60 metrů a šestadvacet metrů nad zemí je zbudovaná vyhlídková terasa.

 

Nad Beskydy se blíží bouře.

Nad Beskydy se blíží bouře.

Výhledy z Kanihůry jsou úžasné.

Výhledy z Kanihůry jsou úžasné.

Bílov z Kanihůry.

Bílov z Kanihůry.

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..