Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

V Odrách skončila na pranýři i neposkvrněná Panna Marie

Text a foto v rubrice Z kraje

Když si chce někdo dobírat někoho z města Odry, připomene mu, že v Odrách byli schopni dát i panenku Marii na pranýř. Je to trošku jedovatá poznámka, ale vychází ze skutečné historie města.

Barokní socha Panny Marie, která připomíná věřícím v Odrách příběh o neposkvrněném početí, stojí dnes na náměstí a je jedním z historických lákadel historického centra města a jedna z nejkrásnějších soch v Poodří. Podle literatury však původně stála před radnicí nedaleko městského pranýře.

Panna Maria stojí na pranýři.

Panna Maria stojí na pranýři.

Tomu odpovídá i fakt, že Mariánský sloup z 18. století je vyobrazen pouze z čelní strany, takže zřejmě stál opravdu někde u zdi a tudíž na jiném místě, než dnes. Část pranýře dokonce posloužila jako podstavec pro umístění sochy na dnešní místo, tedy na náměstí. Odtud tedy ona drsná poznámka, že v Odrách dali i Pannu Marii na pranýř. V místě, kde dnes socha Panny Marie stojí, býval kamenný kříž, který na konci druhé světové války dostal přímý zásah.

V rohu náměstí v Odrách stojí socha Panny Marie.

V rohu náměstí v Odrách stojí socha Panny Marie.

Pokud se zadíváte na barokní plastiku, uvidíte zemský globus, na kterém Panna Marie stojí.

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..