Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

1

Hasiči v Ostravě-Hrabové velkolepě oslavili 120 let

Text a foto v rubrice Aktuality

Takovou slávu jako první červencovou sobotu ostravský obvod Hrabová dlouho nezažil. Místní dobrovolní hasiči slavili 120 let od okamžiku, kdy byli založeni, a rozhodli se, že si tuto událost připomene celá obec. Už ráno zazněly Hrabovou řízné tóny dechovky Deor, která projela po hlavním hrabovském „bulváru“, tedy po Paskovské ulici na voze taženém koňským spřežením. Pro mnohé obyvatele to znamenalo budíček do sluncem prozářeného dne.

Kapela na voze.

Kapela na voze.

Oslavy pokračovaly mší v dřevěném kostele svaté Kateřiny Alexandrijské, kde byla mimo jiné požehnána i socha svatého Floriána, patrona hasičů. Slavnostní schůze dobrovolných hasičů, která se uskutečnila v jídelně místní základní školy, se zúčastnil i hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, který účastníky překvapil, když uvedl, že v Hrabové chodil do první a druhé třídy. „Doslova jsem se tedy v Hrabové naučil číst a psát,“ řekl Novák ve svém vystoupení, v němž vyzdvihl práci hasičů.

Slavnostní schůze hasičů.

Slavnostní schůze hasičů.

Svatý Florián.

Svatý Florián.

Starosta Hrabové Igor Trávníček připomněl, že hasiči nejsou „jen“ ochránci našich životů a hmotných statků, ale starají se také o výchovu dětí, které se s nadšením věnují hasičskému sportu. „To je v době, kdy většina dětí považuje za největší zábavu obrazovku počítače, velmi záslužná činnost,“ uvedl Trávníček.

Účastníci této slavnostní schůze, kterou vedl starosta hrabovských hasičů František Koutný, ocenili své členy za dlouhodobou práci a vzpomněli na všechny bratry a sestry hasiče, kteří se tohoto výročí nedožili.

 

I takto se kdysi jezdilo k ohni.

I takto se kdysi jezdilo k ohni.

DSC_2069

V odpoledním žáru, kdy rtuť teploměru šplhala nad 35 stupňů Celsia, se pak od školy k hřišti Sokola vydal průvod hasičů ve slavnostních uniformách s prapory a symboly, spolu s mládeží v dresech, v nichž se účastní hasičských soutěží , a občané obce. Průvod byl doprovázen historickými i současnými hasičskými auty. Hrála kapela, lidé na chodníku zdravili „své“ hasiče… Sláva to byla nesmírná. Chvílemi to vypadalo, jako kdyby se natáčelo pokračování filmu „Hoří, má panenko!“

Vlajkonoš zdraví diváky.

Vlajkonoš zdraví diváky.

Oslavy skončily zábavou na hřišti Sokola.  Naštěstí se nestala žádná mimořádná událost, jakou zažili první hrabovští hasiči. Ti totiž ukončili oslavy založení sboru v srpnu 1896 výjezdem k požáru. „Kolem 23. hodiny zazněl poprvé hlas hasičské trubky. Ke zdolání požáru domku pana Jana Maluchy přijely na pomoc také dobrovolní hasiči ze sousední Hrabůvky a Nové Bělé. Požáru sice padly za oběť dva domky, ale ostatní objekty v okolí se díky zásahu podařilo uchránit,“ dá se dočíst na webu hasičů.

Trubka a Guinness.

Trubka a Guinness.

Historie se tedy neopakoval, oslavy neukončil požár, ale pouze noční bouře vyhnala některé účastníky domů…

Jeden komentář

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..