Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Klimkovice jsou lázeňským městem s Ostravou na dohled

Text a foto v rubrice Z kraje

Klimkovice  žijí poklidným životem malého městečka, které láká k výletům, romantické procházce zámeckým parčíkem nebo k návštěvě místních lázní. Přitom nechybělo mnoho a mohlo to být typické hornické město, podobně jako mnoho míst v nedaleké Ostravě. Klimkovice totiž byly prvním místem na Ostravsku, kde lidé našli uhlí. Jen díky tomu, že majitel panství nechtěl, aby se tady těžilo, nevznikly v Klimkovicích první ostravské doly.

Kostel svaté Kateřiny v Klimkovicích.

Kostel svaté Kateřiny v Klimkovicích.

Kdy přesně byly Klimkovice založeny, se dnes neví, protože archivy zničily požáry. Nicméně historikové předpokládají, že toto slezské město se rozkládalo na levém břehu Odry zřejmě už v polovině 14. století. Největšího rozvoje se město dočkalo v době, kdy spadalo do majetku polského rodu Vlčků, nebo též Wilczků, z Dobré Zemice. Jindřich Vilém Wilczek to v císařské armádě dotáhl až na polního maršála a na začátku osmnáctého století byl po tři léta rakouským velvyslancem v Rusku na dvoře cara Petra Velikého.

Klimkovice.

Klimkovice.

Wilczkové zachovávali zemědělský ráz města a nepodporovali řemesla a průmyslovou výrobu. A to dokonce i přesto, že v roce 1766 v místní části Pod Vinohrady byl učiněn první objev uhlí na Ostravsku. Wilczky to nechalo v klidu a doly tak vyrostly v Ostravě. Jako kdyby tušili, že v dalších staletích bude největším bohatstvím klid a venkovský ráz, které si město zachovalo. A to Wilczkové určitě nemohli tušit, že jednou bude z Klimkovic vyhledávaná lázeňská oblast a že Ostrava bude znamenat super příležitost pro nákupy a práci.

Kostel svaté Kateřiny v Klimkovicích.

Kostel svaté Kateřiny v Klimkovicích.

Podloubí a poutač na zmrzlinu vytváří na klimkovickém náměstí zajímavé zátiší.

Podloubí a poutač na zmrzlinu vytváří na klimkovickém náměstí zajímavé zátiší.

Dnes jsou Klimkovice známé především díky jodobromovým lázním na kopci Hýlov. Hosté, kteří se zde léčí, mohou navštívit renezanční zámek, v němž sídlí muzeum, nebo kostel svaté Kateřiny. Obdivovat mohou barokní sochu svatého Šebestiána, který město chránil před dalšími morovými ranami, které přišly v době rakousko-pruských válek.

Rybník pod klimkovickým zámečkem.

Rybník pod klimkovickým zámečkem.

Barokní socha na náměstí.

Barokní socha na náměstí.

Okolí láká k procházkám či projížďkám na kole, protože město leží v překrásné krajině podél řeky Odry. Přitom jen pár kilometrů je průmyslová Ostrava, se kterou je městečko spojeno dálnicí. Ani autostráda nezničila zdejší klid, protože místní lidé si prosadili, aby přes jejich město vedla tunelem.

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..