Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Toužíte po procházce po moskevském bulváru? Projděte si Porubu.

Text a foto v rubrice Z Ostravy

Když američtí a francouzští filmaři natáčeli pro snímek Babylon A. D. scény odehrávající se v ruském velkoměstě, přijel štáb i hollywoodští herci do Ostravy. Proč utrácet peníze za cestu do Moskvy, když  taková malá, ostravská „skoromoskva“ je blíže a filmaře určitě vyjde levněji?

Městská čtvrť Poruba je postavena v okázalém stylu padesátých let a připomíná bulváry a obytné domy ruské megapole. Bez velkých úprav se stala kulisou pro film z poválečného Ruska.

Selské baroko? Ne, socialistický realismus. I tak vypadá Poruba.

Selské baroko? Ne, socialistický realismus. I tak vypadá Poruba.

Chcete seznámit s architektonickým stylem zvaným sorela (socialistický realismus)? Poruba je v tom případě ideálním místem.

Ulice jsou tady široké a vjezdy do dvorů tvoří vysoké štíhlé oblouky. Jako kdyby do nich měly vjet obří tahače se vztyčenou balistickou střelou. Některé domy připomínají starověké chrámy, včetně toho, že jsou zdobeny sloupy se starověkým zdobným zakončením. Fasády těchto bytových domů jsou jednou velkou galerií výjevů lidí ze života v době budování socialismu. Něco jako „svět v obrazech“. Je vidět, že v době vzniku byla televize v plenkách a lidé tedy dokázali ještě vnímat i statické obrázky.

Vjezdům do jednotlivých bloků domů se v Porubě říká "oblouky". Když zvednete hlavu, zjistíte, že i "stropy" oblouků jsou zdobné.

Vjezdům do jednotlivých bloků domů se v Porubě říká „oblouky“. Když zvednete hlavu, zjistíte, že i „stropy“ oblouků jsou zdobné.

Zvedněte hlavy a uvidíte děti, jak honí motýly, holčičku s kočárkem, chlapce na koloběžce… Tady je malý kameraman, kluci hrající fotbal. Místo prdelatého andělíčka (dámy prominou), jakého znáte z barokních maleb, tady najdete malého vědátora. A nezdobí jej odhalená prdelka, ale rovnou holý pindík (dámy snad ještě jednou prominou). Místo svatozáře nad hlavou má v ruce klíč, který vypadá, jako kdyby si jej vypůjčil od svatého Petra.

Protože takto ucelený soubor architektury padesátých let je výjimečný, je tato část města památkovou zónou. Podobnou architekturu můžete vidět v nedalekém Havířově, který celý vznikl ve stejné době, jako Poruba.

Socialistický realismus v plné parádě.

Socialistický realismus v plné parádě.

Poruba má sice své kořeny už ve třináctém století, ale její rozvoj začal až po druhé světové válce. Vznikla zde nová Ostrava, město budoucnosti. Místo bylo zvoleno především proto, že Poruba nebyla poddolována a přece jen nebyla přímo vedle hutí, oceláren a chemiček, které se ve stejné době mohutně rozrůstaly.

Malý kinoamatér na výzdobě jednoho z balkónů.

Malý kinoamatér na výzdobě jednoho z balkónů.

Socialistický realismus v praxi - klučíci hrají fotbal. A místo barokního prdelatého andělíčka je malý vědátor s pindíkem.

Socialistický realismus v praxi – klučíci hrají fotbal.

Dnes je Poruba velmi dobrou adresou, která nabízí nejen skvělé bydlení, ale veškeré zázemí. Jsou zde oblíbené restaurace, kavárny a cukrárny, sídlí zde vysoká škola, nemocnice a lidé zde najdou veškeré kulturní a sportovní vyžití.

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..