Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Rybníky v Hrabové jsou evropským unikátem, který málokdo zná

Text a foto v rubrice Z Ostravy

Výlet nemusí vždy směřovat na druhý konec zeměkoule a přece může být hezký. Jsou místa, kam se dá dojet na kole nebo dojít přímo z domu pěšky a přitom to může být docela prima zážitek. Mnohdy ani nevíme, co máme doslova „u nosu“. Jedno z takových míst, které rozhodně netrpí přílivem turistů, jsou rybníky zvané Pilíky na okraji Ostravy, přesněji v Hrabové.

Pilíky jsou evropsky významnou lokalitou.

Pilíky jsou evropsky významnou lokalitou.

kapři.

Důl Paskov s Lysou horou v pozadí.

Důl Paskov s Lysou horou v pozadí.

Blatouchy u Pilíků.

Blatouchy u Pilíků.

A dřevěný kostelík, unikát Hrabové, stával přímo na břehu rybníka. Mimochodem tu mapu mi ukázal místní patriot, bloger a dnes si troufám říci, že i přítel, Vladimír Slavík, který mne kolem Pilíků provázel a který i na svém blogu o Pilíkách píše:

http://vladimirslavik.netstranky.cz/udalosti-a-komentare/piliky.html

DSC_3748 (1280x853)

O rybnících v těchto místech pojednal i můj oblíbenec Bezruč, a to v básni „Rybníky za Paskovem“. Vzhledem k tomu, že se v ní zmiňuje také o hrabovském kostelíku, dá se usoudit, že se slezský bard pohyboval v Hrabové, když popisoval tento svůj „zážitek“:

„Skláněly hlavičky šikmo své
na břehu metlice rusé:
potápky, lysky a rackové
chechtali v jednom se kuse.“

V polovině minulého století se voda z rybníků používala pro odkalové nádrže Dolu Paskov. Dnes jsou Pilíky evropsky významnou lokalitou. Chráněným druhem zde sice není žádná velryba, nicméně i sedm centimetrů velká (tedy spíše sedm centimetrů malá) rybka „hořavka duhová“ si zasluhuje ochranu, zvláště pak, když je zde doma i dravý okoun říční, pro kterého je hořavka chuťovka.

pilíky - cedule

Informační tabule u hráze jednoho ze dvou rybníků, tedy u jednoho z Pilíků.

Výhledy odtud jsou jedinečné. V jednom záběru máte rybník, budovu zbytku Dolu Paskov (ne zcela impozantní, leč charakteristickou) a pozadí toho všeho tvoří masív Lysé hory (naprosto impozantní, navíc charakteristický) . Nejeden krajinářský mistr by zaplesal a začal míchat barvy.

Potkáte tady krásné slečny ladně se vznášející v koňských sedlech. Nevím, jak slečny, ale koně jsou ustájeny v nedaleké jízdárně. Jinak je zde poměrně liduprázdno. I sběrači šrotu už zjistili, že tu část kovového majetku OKD, kterou lze odnést do sběrny, už panu Bakalovi „šlohnul“ někdo z kolegů a to, co zde zbylo, je přivařeno svářečkami či ukryto v betonových skružích tak, aby se k tomu nikdo nepovolaný nedostal.

Hráz rybníků láká k projížďkám na koni. Stáje jsou nedaleko.

Hráz rybníků láká k projížďkám na koni. Stáje jsou nedaleko.

Kolem vede dříve krásná, původní nezpevněná cesta, stylově lemovaná stromovím. Dnes bohužel připomíná spíše zkušební dráhu automobilky Tatra, což je škoda, protože cyklisté by tady tudy projeli nejkratší cestou do Mitrovic a pak dále na Krmelín či do Bělského lesa a navíc nedaleko odtud je nová lávka přes řeku Ostravici, která slouží pěším a právě cyklistům. No, třeba bude jednou cyklostezka pokračovat i touto alejí podél Pilíků.

Krajina v Hrabové, nedaleko řeky Ostravice.

Krajina v Hrabové, nedaleko řeky Ostravice.

A kdo si chce o rybnících přečíst více, může například v článku, který napsal znalec hrabovské historie Martin Slepička, a to na webu mého přítele Radka Orkáče:

Evropsky významná lokalita Pilíky

 

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..