Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Budapešť voní luxusem a krásou kdysi mocné monarchie

Text a foto v rubrice Z dálav

Budapešť je v myslích nejednoho cestovatele trochu opomíjeným místem. Člověk může mít dojem, že už v Maďarsku byl a ve snaze poznávat stále nová a nová místa hledá atraktivnější výlety. Ale ruku na srdce – nebyli jste v Maďarsku naposledy před čtvrt stoletím, kdy se jinam, než do zemí „východního bloku“ málokdo dostal?
Pokud si na tuto otázku odpovíte kladně, je hlavní město Maďarska ideálním tipem třeba na prodloužený víkend.

Jezdecké sochy, paláce, kostely. Vše ve velmi dobré stavu, jako kdyby je postavili včera. To je Budapešť.

Jezdecké sochy, paláce, kostely. Vše ve velmi dobré stavu, jako kdyby je postavili včera. To je Budapešť.

Budapešť je město s bohatou historií. Lidé zde bydleli už v době kamenné. Přibližně sto let po Kristu rozložili Římané na břehu Dunaje město zvané Aquincum. Největší rozkvět, který je vidět do dnešních dnů, město zaznamenalo v době Rakousko-Uherské monarchie, kdy se města Pešť a Starý Budín spojila v dnešní Budapešť.

budapest 035

Jeden z mnoha chrámů, které jsou také dokladem bohatství a krásy dávné monarchie.

Město se snažilo vyrovnat Vídni a v mnohém ji dokonce předstihlo. Například zdejší metro bylo první na evropském kontinentu – starší metro jezdí podzemím jen v Británii). Nejstarší trasa budapešťské podzemky je označena jako M1 a v mapách je nakreslena žlutě. Vagony, stanice a celá atmosféra návštěvníka vrátí do konce 19. století. Rozhodně stojí za to se vláčkem, který připomíná spíše koňku, než metro, projet. Máte pocit, že jste spíše někde v dole, než v metru, jaké znáte například v Praze.

Snad nikde jinde jsem neviděl tolik jezdeckých soch, jako tady, v Budapešti.

Snad nikde jinde jsem neviděl tolik jezdeckých soch, jako tady, v Budapešti.

Jestliže Prahu můžeme označit za město malebné, Budapešť je metropole, jež si zaslouží přívlastek honosná. Doslova z ní dýchá lesk a luxus kdysi slavné monarchie. Budapešť hodně dbá na to, aby historické budovy byly ve výborném stavu. Je až s podivem, jak kamenné zdi starobylých paláců září čistotou. Jako kdyby je postavili včera. Jedním z míst, které nelze při návštěvě města pominout, je hrad nad Dunajem. Královský palác, který je součástí hradu, je jedním ze symbolů Maďarska. Hrad byl od třináctého století neustále obléhán, třikrát téměř zničen a vždy znovu vystavěn.

Cukrárny v Budapešti, to je pojem. Určitě vyzkoušejte místní speciality, nebudete litovat. Některé cukrárny se nezměnily za desítky let, možná celé století...

Cukrárny v Budapešti, to je pojem. Určitě vyzkoušejte místní speciality, nebudete litovat. Některé cukrárny se nezměnily za desítky let, možná celé století…

Budapešť je plná příjemných malých kaváren a zdejší sladkůstky jsou opravdu jiné, než je známe z našich cukráren. Některé podniky mají bohatou historii a píše o nich i v průvodcích. Jednou z takových je cukrárnička Ruszwurm nedaleko Královského paláce. Dejte si místní specialitu – kávu s pálenkou z třešní a makový štrůdl. Pošle vás to do úplně jiného světa, světa klidu a dnes už skoro nevídané pohody.
Kavárna voní dobrotami a biedermeierovskou atmosférou Rakousko-Uherského mocnářství. Jako celá Budapešť…

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..