Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Štíhlá věž Nové radnice je perlou Ostravy

Text a foto v rubrice Z Ostravy

Kdo navštívil Ostravu a nevyjel rychlovýtahem na vyhlídkovou terasu štíhlé věže Nové radnice, jako kdyby ve městě vůbec nebyl. Vynechat při prohlídce Ostravy tento architektonický klenot, bylo by stejnou chybou, jako kdybyste přijeli do Paříže a nešli se podívat na Eiffelovu věž.

Na Ostravou svítá a prosklenou radniční věž prozáří ranní slunce.

Na Ostravou svítá a prosklenou radniční věž prozáří ranní slunce.

A nepokochat se pohledem na město, které (věřte nebo ne) překvapí svou nevšední krásou, je totéž jako zaplatit si let balonem a mít přitom zavřené oči. Ostravská radnice je impozantním symbolem města a tyčí se jako maják – ne však na břehu moře, ale na nábřeží řeky Ostravice.

Podobně jako mnoho jiných budov v centru města i Novou radnici zdobí sochy horníků, hutníků a rolnických žen.

Podobně jako mnoho jiných budov v centru města i Novou radnici zdobí sochy horníků, hutníků a rolnických žen.

Přitom to bylo v podstatě hrdinství a urputnost starosty Ostravy, který před necelými sto lety dosáhl toho, že se dodnes nad městem tyčí tato elegantní dáma. Stačilo málo, stačilo, aby ostravský starosta Jan Prokeš „vyměkl“, nebouchl do stolu a nerozhodl, že právě tato stavba pomůže Ostravě bojovat s hospodářskou krizí. Prokeš čelil kritice za to, jak megalomanskou budovu stavěl. Dnes je Nová radnice symbolem Ostravy a její věž je dodnes nejvyšší radniční vyhlídkou v zemi. Přitahuje tisíce návštěvníků, kteří z výšky více než sedmdesáti metrů obdivují nejen město, ale i panorama Beskyd a Jeseníků.

Nová radnice na pro Ostravu tak typické kulise, aneb "zážitek nemusí být vždy pozitivní, hlavně, aby byl silný".

Nová radnice a za ní typická kulisa, aneb „zážitek nemusí být vždy pozitivní, hlavně, aby byl silný“.

Nejen vyhlídka z věže s již zmiňovanými výhledy, ale i sály, chodby a vstupní prostor radnice stojí za zhlédnutí.
Budova je typickým dokladem doby, v níž byla postavena: Dynamicky se rozvíjející Ostrava potřebovala novou radnici. Město se rozrůstalo a mimořádná radnice měla být dokladem toho, že z do té doby samostatných vesnic a malých měst se rodí velkoměsto.

Typický pohled z radniční vyhlídky.

Asi nejfotogeničtější pohled z radniční vyhlídky.

ostrava-1

A tentýž pohled s použitím teleobjektivu.

Pro výstavbu bylo vybráno místo nedaleko břehu Ostravice. Pikantností, která se téměř nikde neuvádí, je, že tady byl dostatek prostoru na takovou stavbu především proto, že zde bývalo ostravské mrchoviště. S notnou dávkou cynismu a nadsázky se tedy dá říci, že dnešní vedení města úřaduje z odkladiště zdechlin…
Úkolem bylo vytvořit nové administrativní centrum Ostravy s radnicí, která dodá místu lesk a eleganci první republiky a zároveň bude symbolem moderního města.

Jednou jsem byl ještě výš, než je vyhlídková terasa Nové radnice. Takto vypadá radnice z nízko letícího letadla.

Jednou jsem byl ještě výš, než je vyhlídková terasa Nové radnice. Takto vypadá radnice z nízko letícího letadla.

Stavbaři se potýkali s nestálým podložím, protože u Ostravice je silná vrstva štěrku a písku. Pod radniční věží je proto třímetrová železobetonová deska, která 85 metrů vysokou věž nese. Rychlovýtah překonává více než padesát metrů a ve své době to byla nejrychlejší zdviž v Československu. Hodiny na věži mají v průměru tři a půl metru a jejich „ručičky“ jsou dlouhé jako průměrně vysoký muž.
Impozantní je vstupní hala a chodby radnice s mramorovými obklady stěn a obřími lustry. Zážitkem je prohlídka pracovny primátora, která si zachovala svůj prvorepublikový ráz a je obložena ušlechtilým dřevem. Při různých příležitostech je možné i sem nahlédnout.

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..