Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Ranní procházka po břehu moře v Ománském zálivu

Text a foto v rubrice Fotogalerie

Do Spojených arabských Emirátů jezdí lidé většinou proto, aby poznali neopakovatelnou atmosféru Dubaje. Jedou do města mrakodrapů, luxusních obchodů, špičkových aut a všelikých kuriozit, jakou je hala s umělou sjezdovou nebo hotel na stejně umělém poloostrově. To jsou všeobecně známá lákadla, za kterými přijíždějí do této dříve pouštní oblasti miliony turistů z celého světa.

písek a moře za svítání

Ranní slunce se odráží v písku na břehu moře.

Ale Spojené arabské Emiráty to je také malý emirát zvaný Fujairah (čti Fudžajra). Méně známé, většině českých suchozemců neznámé místo na planetě Zemi. Přitom je to jedno z nejkrásnějších míst této oblasti, především díky čistému moři, které je navíc plné podvodního života. Rybám, korálům, želvám se daří díky tomu, že pobřeží moře je chráněno Ománských zálivem. Voda je tedy teplejší a to vodním živočichům svědčí. Stačí vzít šnorchl, zaplavat kousek od hotelu a pozorovat želvy karety, které připlouvají ke korálovému útesu. O roztodivných rybách různých tvarů, velikostí a barev ani nemluvě.

Nad Ománským zálivem svítá.

Nad Ománským zálivem svítá.

Neposkvrněné písčité pláže za svítání.

Neposkvrněné písčité pláže za svítání.

Slunečníky na pláži ještě nejsou "v akci".

Slunečníky na pláži ještě nejsou „v akci“.

mušle na břehu moře ve Fujaiře

Mušle na břehu moře ve Fujaiře

Plážový plavčík vyráží na svou první plavbu.

Plážový plavčík vyráží na svou první plavbu.

Miluju rána u moře, když turisté ještě spí a příroda se probouzí k životu. Ráno v zálivu je kouzelné, sedíte na břehu, vnímáte zlatou barvu moře, které vychází za obzorem. Vše se probouzí. Nejdříve ptáci, křižující nebe a hledající první úlovky. Na svůj ranní lov vyplují rybáři, do ticha šumí motory jejich člunů. Hejna sardinek vyskakují nad hladinu moře a nacvičují něco, co připomíná spartakiádní skladbu – něco jako „ryby s kužely a stuhou“.

tanec sardinek

I sardinky se radují z nového dne.

A pak už přichází první rekreanti. Jeden zdraví Slunce v jednom z nejznámějších cviků jógy, druhý si zaběhá v písku. Jakýsi nedospalý taťka už zabírá lehátko, aby jej „mamka“ pochválila, jak aspoň týden v roce myslí na rodinu… Romantické ráno u moře končí v okamžiku, kdy hoteloví hosté přijdou ze snídaně a potřebují si právě tady v tomto pozemské ráji povídat, štěbetat, klábosit a plkat. To je ten správný okamžik odložit Nikon a jít na snídani…

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..