Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

0

Důl Alexander je krásnou památkou na dobu, kdy v Ostravě začala těžba uhlí

Text a foto v rubrice Z Ostravy

Bývaly doby, kdy i důlní věže byly postaveny tak, aby lahodily oku a využily všeho krásného, co se architekti té doby naučili. Jedním z důkazů toho, že mluvím pravdu, je ocelová věž dolu Alexander, která nezapře prvky secese.

Stará těžní věž Dolu Alexander se stále tyčí k nebi v Ostravě-Kunčicích.

Stará těžní věž Dolu Alexander se stále tyčí k nebi v Ostravě-Kunčicích.

Tento ojedinělý příklad industriální architektury Ostravy stojí v městské části Kunčičky. Kovová, nýtovaná těžní věž se zdobnými prvky připomínající průmyslové baroko kontrastuje s komínem z pálených cihel. Při pohledu od centra Ostravy se za těžní věží tyčí Lysá hora a pohled tak dokládá sepětí průmyslového města s překrásnou přírodou Beskyd.

Důl-Alexander-5

Areál Dolu Alexander je kulturní památkou, v okolí stojí i stará hornická kolonie, kde pracovníci dolu bydleli.

 

Důl Alexander byl součástí Ferdinandovy severní Dráhy a jméno nesl prezidenta této těžební a železniční společnosti, hraběte Alexandra Palaviciniho. Horníci dobývali uhlí v hloubce více než jednoho kilometru. Těžba začala na sklonku devatenáctého století a důl byl v té době ukázkou vyspělosti techniky a lidského umu, o čemž svědčilo zařízení strojoven, kotelen a těžních věží.
Těžba v Dole Alexander skončila posledního dne roku 1992, dnes je areál kulturní památkou. V okolí dolu stojí původní hornická kolonie, v níž havíři bydleli. Přilehlý park byl v padesátých letech místem, kde se rodila ostravská zoologická zahrada, než se přesunula do současného areálu.
Dnes je areál přístupný a bývalá zoologická zahrada se změnila v park.

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..