Kraj mého srdce


Moravskoslezský kraj je místo, kde to mám rád a kam se vždy rád vracím i z dalekých cest. Užijte si kraj i svět mýma očima

1

Cestou do Ostravy nechal Václav Havel zastavit kolonu v Ostravě-Hrabové

Text a foto v rubrice Z Ostravy

Úplně prvním místem (pochopitelně pokud nemyslíme území Prahy), které navštívil Václav Havel už jako prezident, byla ostravská městská čtvrť Hrabová. Tuto událost skoro nic a nikdo nepřipomíná, pamatují si ji jen místní lidé a existuje z ní snad jen jedna černobílá fotografie. Žádná informační tabule o prezidentské návštěvě v tomto místě nestojí…

Když se z disidenta Václava Havla stal skoro přes noc prezident Václav Havel, směřovala jeho první cesta do Ostravy. Do „ocelového srdce republiky“, jak se tenkrát Ostravě říkalo, se vydal už 3. ledna 1990, tedy opravdu v době, kdy podpisy, razítka a pečetě na jeho prezidentských listinách sotva zaschly. Havel byl zvolen 29. prosince 1989, takže cestu do Ostravy vykonal opravdu jen pár dní poté.

Hřbitov v Ostravě-Hrabové.

Hřbitov v Ostravě-Hrabové.

Ani jako prezident nezapřel, že je znamenitý dramatik, autor nečekaných scénářů a zápletek. Kolonu nechal zastavit ještě před vjezdem do centra města, a to u hřbitova v Ostravě-Hrabové. Malý ostravský obvod, spíše vesnice, než část třetího největšího města země, se tak stal prvním mimopražským místem, které poctil návštěvou Václav Havel – prezident.
Havel si totiž vzpomněl, že právě zde leží na hřbitově jeho přítel, novinář a spisovatel, myslitel a muž, kterého totalitní režim nezlomil, Jaromír Šavrda. Chartista a politický vězeň Šavrda se na rozdíl od svého přítele Havla, nedočkal demokracie, a zemřel v roce 1988. V té době mu bylo pouhých pětapadesát let. U hrobu tohoto muže se Václav Havel poklonil a položil kytici nebo malý věnec zabalený v celofánu. Dobová fotografie Havla v prošívané bundičce a kostkované (nebo pruhované?) šále kolem krku dokazují, že návštěva byla přece jen plánovaná a prezident s návštěvou hřbitova a položením věnce musel počítat. Kde jinde by prezident cestou z Prahy vzal kytici, že? Byl leden a na rozdíl od dneška nebyly kytky u každé benzínky.

Letecký snímek na dominantu Ostravy-Hrabové - dřevěný kostelík. I tady sice najdete hřbitůvek, nicméně Jaromír Šavrda odpočívá na hřbitově v jiné části této městské čtvrti.

Letecký snímek na dominantu Ostravy-Hrabové – dřevěný kostelík. I tady sice najdete hřbitůvek, nicméně Jaromír Šavrda odpočívá na hřbitově v jiné části této městské čtvrti.

Teprve poté pokračovala prezidentská kolona dále do Ostravy. Havel se sešel s horníky a pozdravil Ostravany na Masarykově náměstí. Do třetího největšího města země pak jezdil pravidelně a vzpomínal na chvíle, které v Ostravě prožil ještě jako disident a spisovatel. Ostrava byla například místem, kde naposledy před zvolením prezidentem pronesl veřejný projev, a to v roce 1969 v kulturním domě Vítkovic. A také, jak je známo, ve věznici v Heřmanicích, strávil období věznění za své politické názory. Ostatně při svých prezidentských návštěvách také i do heřmanické věznice podíval a navštívil dokonce svou bývalou celu.

Jaromír Šavrda leží na hřbitově v Ostravě-Hrabové. Ovšem nikoliv u dřevěného kostelíku, kde je historický hřbitůvek.

Jaromír Šavrda leží na hřbitově v Ostravě-Hrabové. Ovšem nikoliv u dřevěného kostelíku, kde je historický hřbitůvek.

Nicméně první místo může být jedno, a tím zůstane hřbitov v Ostravě-Hrabové.
Kdo by chtěl, může i dnes místo první Havlovy zastávky navštívit. Hrob Jaromíra Šavrdy najdete v dolní části hřbitova dnes už zase malebné venkovské části Ostravy, tedy v Ostravě-Hrabové. Místo, kde Šavrda leží, je obklopeno břízami a hrob často zdobí čerstvé květy.  A jen pro jistotu: v Hrabové jsou hřbitovy dva. Ten historický u dřevěného kostelíku, NENÍ, tím místem odpočinku, kde leží Jaromír Šavrda… Toto místo sice také stojí za návštěvu, ale je to opravdu historický hřbitov, na němž se už dávno nepohřbívá.

O životě novináře a disidenta Šavrdy pojednal i Vladimír Slavík na svém blogu o Ostravě-Hrabové. Jeho články najdete zde:

http://vladimirslavik.netstranky.cz/hrabovske-noviny/jaromir-savrda.html
http://vladimirslavik.netstranky.cz/hrabovske-noviny/jaromir-savrda-dokonceni.html

Tento příběh, včetně dobové fotografie, o níž je v textu řeč, najdete také na oficiálním webu Ostravy:

http://www.ostravainfo.cz/cz/objevuj-ostravu/neznama-ostrava/8-havel-v-hrabove.html

 

 

Jeden komentář

  1. Zpravodajsky skvěla popsaná dávná událost – při čtení jsem měl pocit, že jsem v přímém přenosu. Výtečně zpracované.

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..